Плащанията "кеш" в българското здравеопазване са над 50% от всички. Това коментира в ефира на Bulgaria on air д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно осигуряване.

По думите на бившият здравен министър разходите за здравеопазване от въвеждането на здравната система от 1999 г. досега са се увеличи 9 пъти. В същото време броят на прегледите на пациентите е намалял, но пациентите, които се лекуват на стационар се е увеличил, добави Виткова.

"Държавата абдикира от ангажиментите си към здравната система и очаква пазарът сам да подреди нещата. Това няма как да се случи и държавата трябва да намери своите регулаторни функции", допълни Мими Виткова. Мнението й е, че проблемите се преместват към общинските болници, а и все повече лекари напускат.

"Правим грешен прочит на европейските директиви и затова частните здравни фондове отидоха изцяло към застрахователния сектор. Ние прилагаме застрахователните изисквания, докато целият закон е грешен - има много недоразумения", коментира казуса Мими Виткова. Тя е убедена, че българската здравноосигурителна система е най-несолидарната в Европа.