Централната банка на Обединеното кралство проучва възможността да пусне в обращение пластмасови банкноти с номинал 5 паунда, както и банкноти от 50 паунда с прозрачен „прозорец“, пише The Independent.

Причината за този ход е двояка: да се намали шанса за фалшифициране и да се удължи живота на паричните знаци в обращение. Специално за банкнотите от 5 паунда, оборотът им в стопанския живот на страната е огромен; хартиените пари прекалено бързо се износват: оказва се, че хартията не е най-добрият материал за правене на пари, до който има достъп централната банка на
XXI век.

Интересно предположение е, че Bank of England смята да смени и компанията, която печата банкнотите на Англия от над 100 години. De La Rue са основен доставчик на печатарски услуги не само за Лондон, но и за редица други централни банки по света.

Още от 2005 г. се коментира отказът от хартиени пари в полза на пластмасата, но решение тогава не беше взето. Информатор от BoE е намекнал, че поне още две години сред хората ще продължи да циркулира добрата стара хартия, преди консервативните британски банкери да се решат на смелия ход.

По отношение на банкнотите от 50 паунда, експертите считат, че днес те са твърде лесни за фалшификация и им е нужен нов дизайн като допълнителна защита срещу подправяне.

Аналогични мерки с нов дизайн срещу фалшификатори обмисля и ЕЦБ. Още през 2012 г. централната банка във Франкфурт може би ще напечата нови банкноти от 5 евро, а през 2013 г. ще ги пусне в оборот. Нови 10 – и 20 – еврови купюри ще има евентуално през 2014 г. и 2015 г.

Днес пластмасови банкноти се употребяват в доста страни из цял свят, включително Сингапур, Нова Зеландия и Малайзия. Австралия е лидер в това отношение, като първият опит беше направен през 1988 г. във връзка с честването на 200 – години от основаването на държавата. Експериментът се оказа успешен и днес всички австралийски банкноти са направени от пластмаса.