От октомври гражданите ще могат да изтеглят от сайта на здравната каса мобилно приложение, с което да следят разходите по лечението си, съобщи Мартин Банков, главен експерт в информационната дирекция на НЗОК. 

Приложението ще дава част от информацията, която сега е достъпна за всеки осигурен и с уникалния му код за достъп, с който може да следи електронното си досие. В него са отразени всички дейности, за които касата е платила за конкретния пациент. Кодът за достъп обаче се издава само от районните здравни каси и се получава лично, затова и едва около 40 000 души са си извадили такъв.

Приложението ще е достъпно, след като започне да работи задължителната регистрация с пръстов отпечатък за прием в болниците, което се очаква да стане най-късно до 25 септември, обясни Банков. 

С приложението пациентът ще получава съобщение всеки път, когато неговият биометричен код се използва, т.е. когато болница отчита, че човекът е приет или изписан. Когато лечението му се отчете в здравната каса, пациентът ще получава и съобщение каква сума ще плати да него НЗОК. Ако той не е съгласен и смята, че не е получил въпросното лечение, ще може да подаде през приложението и жалба до касата.

Засега не е ясно кога системата с пръстови отпечатъци ще се въведе за останалите изпълнители на медицинска помощ - аптеки, лични лекари, специалисти, лаборатории. Идеята е в аптеките биометричен код да се иска от догодина, но от касата искат първо да видят как ще тръгне и какви ще са резултатите от въвеждането на отпечатъка в болниците.

Отпечатък от който и да е пръст ще се взема при първо посещение на пациента на системата, т.е. засега - в болница. Той ще е частичен и ще се трансформира в код. От касата уверяват, че няма да пазят данните от самите отпечатъци и че кодът не може да се трансформира обратно с отпечатък.

Изключения

Биометрична идентификация няма да се иска от новородени, които още нямат ЕГН, от деца до 14 години, тъй като това е забранено по закон. Те ще се регистрират с ЕГН и отпечатъка на родителя. Когато идентификацията стане нужна и за получаване на лекарства, трудноподвижните пациенти ще могат да делегират на други хора възможността да им вземат медикаментите. Предвидени са и изключения - отпечатък няма да се взема при медицинска и техническа невъзможност. Статистически около 3% от хората не могат да дадат отпечатък по медицински причини - нямат пръсти или ръце, или отпечатъкът им не може да се сканира, защото е увреден от химикали и абразивни вещества, свързани с професията им - например фризьорки, поясни Банков.

При изписване от болница също ще се иска отпечатък. Пациентите обаче могат да откажат да го дадат, ако не са доволни от лечението, поясниха от касата. В такъв случай преди да плати, касата ще направи проверка на болницата.