Банките да публикуват на интернет страниците си информация за начина на определяне на т.нар. плаващи лихви, предвиждат промени в закона за потребителския кредит, които парламентът одобри на първо четене. Те бяха внесени от председателя на икономическата комисия Мартин Димитров и заместника му Стоян Мавродиев заради спора дали банките трябва сами да определят методологията за изчислението на плаващите лихви по потребителските кредити. Според експерти така потребителят няма да знае с плащането на каква лихва се задължава и колко всъщност ще му струва кредитът. По време на дискусията в пленарната зала Янаки Стоилов от левицата определи поправката като десен популизъм, който няма реално да защити интереса на хората, ползващи такъв кредит.

„Нашата цел е един човек, преди да вземе кредит да може да погледне методологията, да сравни офертите на всички банки и да вземе информирано решение. Хората внимателно да изберат и определят своите предпочитания”, обясни Димитров.

„Никаква промяна по същество. Какво прави самото управление? Веднъж то организира операции „Лихварите”, „Кърлежите” или какви още бяха, за тези, които наистина нелегално се занимават с отпускане на кредити, а в същото време узаконява възможността на тези, които са допуснати да оперират със средствата на гражданите, на обществото, да могат да раздават при изгодни за тях условия съответните кредити. Най-доброто решение, което може да се приеме сега, е законът да бъде отхвърлен. Това, че потребителят е получил информация към момента на сключване на договора, съвсем не означава, че банката не може във всеки следващ момент да промени своята методика”, каза Янаки Стоилов.

„Ако целта е ниски лихви, това, което вие предлагате, ще вдигнете лихвените проценти. Защо не ми намерите страна в Европейския съюз, в която тези ваши мъдри идеи да ги прилага. Има една проста причина, господин Стоилов: това е пазар и там има конкуренция и единственият начин за сваляне на лихвените проценти не са някакви начини, които държавата да им ги определя, което вие в крайна сметка искате. Вие в крайна сметка искате Янаки Стоилов да погледне банковата система и да каже така: Ти кой си? Аз съм тая банка. Ти - 4 процента. Другият, ти кой си, откъде си? Ти 5 процента. И ви моля всеки пък, като вземете да ги говорите тези неща, да си спомните за Жан Виденов”, отговори Мартин Димитров.