Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев е категоричен, че плажове за бедни и богати не може и няма да има, защото Конституцията забранява това. Според него понякога се произвеждат новини в България от изключението на правилото, а правилото е, че са направени над 150 проверки по Черноморието. По думите му не може да се извади от контекста и да се произведе новина от нещо, което няма как да го има.

В случая с комплекс „Русалка” ще се сезира прокуратурата, ако има някакво нарушение. Министерството има експертна група, която работи по тези въпроси, поясни още министърът пред bTV.

Запитан за построените частни вили в Лозенец, които препречват достъпа на хората до плажа, министърът смята, че никой не може да ограничи достъпа на хората, но никой не е казал, че достъпът на хората трябва да минава през частни дворове. Трябва да бъде проверен устройственият план на мястото, категоричен бе Плевнелиев, цитиран от БГНЕС. В момента проверките текат отгоре-надолу и ще бъдат обобщени в края на септември.

Запитан за това кой протака събарянето на „Златна перла”, Плевнелиев обясни, че в момента, в който съдът се произнесе, багерите ще са там. Ситуацията по Черноморието тази година е по-добра от миналата, съборили сме над 100-на сгради през 2010-а, похвали се още той.

На въпрос за строителството на магистрала „Тракия” и това, че според статия в столичен вестник курник спира строителството й, министърът каза, че аутобанът няма как да бъде спрян. По думите му проверка е установила, че това е паянтова постройка и се спори за размера на обезщетението, но това няма да спре магистралата. „Ние приключихме с отчужденията по АМ „Тракия” и това е изключение поради допусната грешка на общината”, поясни той.

Утре подписваме лот 4 – от Ямбол до Карнобат, строим ускорено, в график сме, държавата е в силна позиция, заяви министърът. Този път има едно правителство, което гони интереса на държавата, категоричен е Росен Плевнелиев.