Процедурата трябва да бъде задвижена от новото правителство на Георги Близнашки. Президентът Росен Плевнелиев възложи нова амбициозна поръчка на служебното правителство - да задейства процедурата за присъединяване на България към еврозоната до 2020 г.

 

Важният приоритет бе споменат от държавния глава в обширно интервю за агенция Ройтерс и не фигурираше в програмата на служебното правителство, очертана при представянето му във вторник. Идеята надхвърля правомощията на един временен кабинет, какъвто е служебният, тъй като изисква дългосрочно усилие и публичен дебат, пише "Сега".

Освен това българското общество е силно скептично към въвеждането на европейската валута. Последното проучване на института "Отворено общество" показа, че 65% от запитаните са категорично против. Сондаж на Евробарометър няколко дни по-рано пък обяви почти равен резултат на гласовете "за" и "против" - съответно 41 и 42 на сто.

Дотук служебното правителство вече бе натоварено със задачата да подпише споразуменията за партньорство с ЕС и с НАТО до 2020 г., да започне процедура по влизането на България в Европейския банков съюз, да размрази двете спрени оперативни програми "Околна среда" и "Регионално развитие", да създаде енергиен борд и да даде тласък на ключови реформи в правосъдието, енергетиката, електронното правителство, образованието и т.н.

Президентът потвърждава пред Reuters, че служебното правителство ще изготви нов проект за актуализация на бюджета и ще вдигне фискалния дефицит от планираните 1.8% от БВП на малко под 3%, както предвиждаше и неприетият план на кабинета "Орешарски". Одобрението му обаче трябва да дойде от следващия парламент, като намерението е част от тези бюджетни средства да отидат за забавеното разплащане със строителите на магистрали и пътища.

Президентът се ангажира, че служебният кабинет ще съкрати разходите с около 100 млн. евро, за да освободи средства, с които да плати на ЕК наложените ни глоби, за да бъдат размразени еврофондове в размер на 2 млрд. евро.