България ще работи с Южна Корея за разширяване на сътрудничеството в областите на енергетиката, отбраната и отбранителната индустрия, инфраструктурата, земеделието, науката и културата, заяви Росен Плевнелиев след срещата си с президентът на Република Корея Пак Гън-хе.

"България е стратегически разположена по пътя на стоките Европа-Азия. България предоставя една добра бизнес среда - най-ниските разходи за работа и най-ниските данъци в ЕС. България бързо модернизира своята инфраструктура. Разполагаме с висококвалифицирани специалисти, развити индустриални зони и разбира се гарантираме свободен достъп до 500-милионния пазар на ЕС. Всичко това е предпоставка да задълбочим своето сътрудничество", посочи българският държавен глава при срещата с южнокорейската си колежка.

На срещата президентите са констатирали и голям потенциал за увеличаване на броя на туристите като Росен Плевнелиев подчерта, че българското Министерство на туризма ще бъде окуражено да предприеме целенасочени мерки за корейския пазар.

Президентът Пак Гън-хе отбеляза значението за двете страни на меморандума за сътрудничество в областта на науките и технологиите, който беше подписан днес.

"България има отличен опит за развитието на фундаменталните изследвания, а Република Корея е една от най-напредналите страни в областта на приложните науки", отчете Пак.

В програмата на делегацията за днес са включени посещение на Центъра за иновациите на Samsung и среща с ръководството на компанията, както и посещение на Пангьо - център, център за творческа икономика и иновации и има за цел да служи като база, за създаване на малки и средни технологични фирми, чиято дейност е свързана с информационните технологии и по-специално с игрите за мобилни телефони.