Президентът Росен Плевнелиев ще върне за ново обсъждане текстове от преходните и заключителните разпоредби на Закона на насърчаване на инвестициите, с които са приети промени в Закона за чужденците в Република България и в Закона за българското гражданство. Това съобщи самият той на посещение в пловдивското село Радиново. Като причина Плевнелиев изтъкна разпоредби, касаещи възможността за инвеститорите да пребивават в България.

„Смисълът на този закон е да насърчава и облекчава живота на инвеститорите в България, което е предпоставка за растеж, просперитет и качествена икономика. Същевременно не мога да се съглася с някои от заключителните разпоредби на този закон и затова ще го върна. Не мога да се съглася също така с високо вдигнатата, да не кажа забранителна бариера пред възможностите на инвеститори да получават разрешение за пребиваване в държавата", каза държавният глава.

Президентът уточни, че в много европейски държави разрешение за пребиваване се получава срещу 100 000 – 200 000 евро, а най-високата сума е 1 млн. евро. В Германия тази сума е 250 000 евро и създадени 5 работни места. В България ние излизаме с абсолютна забранителната теза, че инвеститори могат да получават разрешение за постоянно пребиваване, ако инвестират 4 млн. лв. и създадат 50 работни места. Затова връщам текстове, а след като правният съвет в Президентството се произнесе по всички текстове на закона, ще се обоснова. За мен ветото е инструмент да бъдат чути аргументи, а не да пречи на когото и да било. Имаме много аргументи, ще се обосновем в срок и ще го върнем в срок, каза още президентът.

Росен Плевнелиев е на посещение в региона, за да се срещне с бизнесмени и да открие нова производствена мощност в завод в Раковски.