15 фирми ще участват в надпреварата за строителството на участъка Сандански – Кулата от АМ „Струма”. Това стана ясно при отварянето на техническите оферти на участниците, на което присъства и регионалният министър Росен Плевнелиев.

Той обяви, че теренът е изключително труден и ще се наложи дори преместването на жп линията, която минава по маршрута, като целта е да бъдат премахнати завоите по релсите и влаковете да достигат скорост от 160 км/час.

Това е земеделски район и има съоръжения за напояване, а са налице и затруднения от екологична гледна точка, тъй като в местността живеят животински видове.

Министър Плевнелиев демонстрира, че освен със строителството на магистрали, се гордее и с флората и фауната у нас. Чуйте какви съоръжения за какви животински видове ще бъдат изградени в отсечката.

Строителството на участъка от Сандански до Кулата от АМ „Струма” е по оперативна „Транспорт” и за него са предвидени 53 млн. лева. Плевнелиев обаче припомни, че досега винаги строителството на отсечки по оперативните програми е излизало на по-ниска цена от предварителните планове.

Така по проектите, финансирани по оперативните програми "Транспорт" и "Регионално развитие" са спестени 640 млн. лева.

 

Регионалният министър за пореден път отклони въпроса дали неговото име ще бъде представено на 4 септември, когато ГЕРБ ще обяви кандидатът си за президент.