Фактът, че "Лукойл" вече не произвежда битум заради отнетия лиценз на компанията няма да се отрази на строителството на магистралите, за което се използва този продукт. В това беше категоричен министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

По думите му битум може да бъде внесен от някои от производителите в Румъния или Гърция, като това няма да се отрази на цената на строежа на пътищата. "България е в Европа. В Европа имаме свободна конкуренция. И в момента по един от проектите за "Транзитни пътища 5" в Русе се ползва битум, доставен от Румъния. Цената нито е по-висока, нито държавата нещо е усетила", каза Плевнелиев. 

Министърът коментира и твърденията на "Синята коалиция", свързани с резултати от взети проби за качеството на материалите, с които се строи автомагистрала "Тракия". Според сините от доклада за това липсват над 20 страници. Преди време и от БСП атакуваха строежа на аутобана, като обявиха, че за него се използва дори пепел. "Сега вече сме наясно, че "Синята коалиция" и БСП са наистина една добре работеща предизборна коалиция. Ние, като контрапункт на това политизиране на магистралата, имаме десетки експертизи от стотици хора, които по закон носят отговорност за това. Ако трябва да избера на кого да повярвам? От едната страна са хора, които политизират магистралата, защото тя се строи с феноменални темпове – трябва да я видите отгоре, 116 километра, изключително вдъхновяващо и впечатляващо; от другата страна са тези стотици хора, които са там на обекта всеки ден, взимат проби, мерят и си слагат подписите и съзнават, че ще влязат в затвора, ако нещо фалшифицират. Аз избирам да повярвам на тези, които спазват закона", посочи Росен Плевнелиев.

Той съобщи още, че вече са осигурени 3 милиона лева, с които ще се ремонтира пътят, осеян с дупки, през прохода "Петрохан".