Събарянето на незаконни обекти започва в четвъртък от Рибарско селище край Бургас, съобщи в Разград министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Той бе региона за първа копка на най-опасното кръстовище в Северна България – това край село Трапище.

До края на годината всичките 1600 заповеди за събаряне на незаконно построени обекти ще бъдат публикувани на сайтовете на регионалното министерство и на ДНСК, обясни министър Плевнелиев. Таблицата ще проследява и реализацията на заповедите, дали са в съда и къде по веригата е спрял процесът. Така ще станем на изцяло прозрачни, смята регионалният министър. В списъците ще влизат от незаконни билборди до построени без разрешение къщи и барбекюта, уточни Плевнелиев. Той съобщи, че в четвъртък от рибарско селище край Бургас започва събарянето 26 незаконни обекта. Общо заповедите за този район са 224, 90 са за обекти около язовир „Искър”, 94 – обекти около язовир „Ивайловград”.

Плевнелиев бе в Разградско за първа копка на кръгово кръстовище край село Трапище. Там се срещат второкласните шосета Разград – Търговище и Лозница – Дралфа. През последните 4 години там са се случили 19 тежки катастрофи. На хълм до кръстовището има гробище с паметни плочи на загинали на това място. Според експерти вариантът с кръгово кръстовище ще намали броя на  инцидентите.