До края на деня Община Пловдив ще подаде жалба до Върховния административен съд срещу решението на Министерски съвет да бъдат депонирани още 30 000 тона софийски боклук на сметището в Цалапица. Администрацията предприема тази мярка заради решението на местния парламент, който на извънредна сесия реши Пловдив да не приема още бали с отпадъци преди държавата да изплати част от дължимите пари за депонираните вече 100 000 тона боклук.    

Според зам.-кметът Александър Долев Община Пловдив вече е изпратила осем писма до Министерство на финансите за усвояване на обещаните до края на годината 15 млн. лева. Все още, обаче, отговор не е получен, категоричен бе той.

По думите му, от финансовото ведомство трябва да изпратят писмо, което да фиксира коригиращата сума от 2.6 млн. лева.

Главният финансист на общината Наталия Делчева потвърди, че до момента няма получено писмо от София, въпреки че от 15-ти юли тази година има издадено постановление на Министерски съвет за разплащане на дължимите пари. Тя обясни, че за да си получи Пловдив част от обещаните пари за депонираните 100 000 тона софийски боклук, министърът на финансите Симеон Дянков трябва да изпрати писмо за увеличаване на бюджетните взаимоотношения на общината с централния бюджет. Едва когато получим писмо от финансовото министерство, каквато е законовата процедура, общината може да изпрати документи за получаване на обещаната сума.

След близо едночасови дебати в ефира на Дарик радио между зам.-кмета Александър Долев и пловдивския депутат от ГЕРБ Костадин Язов не стана ясно кой е собственик на депото край Цалапица. Според Долев, това е Община Пловдив, но според народния представител местната администрация е само управител на сметището, а собственик е Община Родопи.

Язов се ангажира да провери в Министерство на финансите какво се случва с обещаните 2.86 млн. лева и допълни, че Пловдив ще си получи обещаните средства, но не е приоритет на общината да извива ръцете на държавата.    

В дебатите бе засегната и темата за почистването на река Марица. Още преди дни в интервю за Дарик министърът на околната среда и водите Нона Караджова заяви, че парите, предназначени за санитарната сеч, са силно завишени. Тя бе категорична, че и половината от заложената сума е достатъчна за извършване на тази дейност. Според настоящия договор между Община Пловдив и изпълнителят на поръчката /фирмата на бившия зам.-министър на земеделието Димитър Пейчев Тракия РМ ЕООД/, почистването на реката трябва да бъде извършено за 3.8 млн. лева.

През 2005 година, когато за последно бе премахвана растителността от коритото, 1.5 млн. лева са били достатъчни. По думите на Пейчев, обаче, сега има много повече дървета, което оскъпява почистването.

Въпросният договор, сключен по времето бившия кмет Иван Чомаков, е подписан перфектно и общината ще плаща тежки неустойки, ако не го изпълни, заяви още Александър Долев.

Нито общината, нито държавата се наемат да сезират прокуратурата за завишените параметри за договора с Димитър Пейчев. Никоя от двете страни не се нае и да поеме отговорност при евентуално настъпване на бедствено положение при поройни дъждове.