Община Пловдив ще вземе заем в размер на 30 млн. лева от Европейската банка за възстановяване и развитие, съобщи кметът Иван Тотев. Срокът за погасяването му ще бъде 15 години с 3 години гратисен период и лихва 2.7%, уточни той.

 

Парите ще се използват за инфраструктурни проекти като преасфалтиране на част от Коматевско шосе, подмяна на паважната настилка с асфалтова на по бул. „6-ти септември” от моста на Адата до „Цариградско шосе”. Част от сумата ще бъде заделена за изграждането на пробив до „Водната палата” и построяването на нов мост на река „Марица”.

 

В миналия мандат бившият кмет Славчо Атансов също искаше да вземе заем от 30 млн., но писмо от министъра на финансите Симеон Дянков до борда на директорите на ЕБВР, спря сделката.

 

През 2010 година тогавашният областен управител и сегашен кмет на града Иван Тотев пусна жалба в Административния съд срещу решението на местния парламент да вземе 30-милионния заем. В последствие той промени решението си и оттегли жалбата, но въпреки това бе категоричен, че тегленето на такъв заем е нецелесъобразно.