Средната възвращаемостта на инвестицията в жилища и офис площи в Пловдив е 10.5%, сочи анализ на Международната кантора за недвижими имоти Europolis.

Сравнено с доходността на имотите в останалите градове, в Пловдив тя е с 2.5 пункта по-висока от София, 4 % повече от Варна и малко над Бургас. Според Милена Христова, управител на на кантората причините за това са навлизането на големи международни компании, които усилено търсят първокласни имоти, по-ниските продажни цени и относително стабилните наемни нива. От значение са и атрактивните локации на новостроящите се бизнес сгради и жилищни кооперации, тъй като градът е един от малкото, който има потенциал да се разраства.

Средният наем на офис площите в Пловдив е 8 евро/кв.м, което е 10% ръст само от началото на тази година. Продажните цени варират от 600 до 2000 евро/ кв.м. в зависимост от местоположението на имота. Въпреки че в момента се строят над 170 хил. квадратни метра първокласни бизнес сгради, търсенето значително изпреварва предлагането, показва анализът на Europolis.

Бумът на новото строителство жилищни кооперации също не може да задоволи нуждите на пловдивския пазар. Досега голяма община е издала над 120 разрешителни за строеж, а луксозните апартаменти се разпродават още „на зелено” при цена от 640 до 1800 евро/кв.м. Наемните нива на жилищата в центъра и престижните квартали като „Кършияка”, са около 400 евро/кв.м., като от началото на годината повишението е 15 %.

Очакванията на Europolis през 2008 г. са за динамично развитие на пазара на административни и търговски площи в Пловдив, където навлязоха големи инвеститорски фирми. Поскъпването на жилищните имоти ще е средно от 10-15%, но не и за масово предлаганите апартаменти, защото ръстът на доходите на населението не е висок, лихвите по кредитите се увеличават, а предлагането се разширява.