Месечни бонуси за близо 300 000 лв. са раздавани в Агенция Пътна инфраструктура. Най-големи суми са получавали председателят и един от членовете на борда на директорите - по 9 000 лева допълнително. Средно допълнителните възнаграждения за ръководството на агенцията са по 5 000 лева на месец. Бонусите са за награди, нощен труд и участие в комисии.

Това разкриха пред медиите от Съюза на демократичните сили, с което поискаха отстраняване на ръководството на агенцията.

"Задаваме си въпроса в какво се състоят тези проверки на всеки 20 или 30 дни, през които се ходи на място на магистралата и дали те не се изчерпват само с две изречения: "Как сте, строите ли?", "Строим". Защото реалните данни са потресаващи", каза Борис Марков от сините и допълни: "Всички нередности, които са констатирани в одитния доклад, който пак повтарям не е доклад на експерти, които ние сме привлекли, а официален доклад, на който ще се базират европейските институции, е пълен с нарушения и е изготвен от служителите, които са си раздали тези бонуси. Това е резултатът", каза Борис Марков, като допълни, че данните, които са предоставени от министър Плевнелиев, са без имена, а са спрямо позициите, на които работят служителите.

По думите му в централата около 130 души са получавали бонуси. Шокиращи според него са числата във висшето ръководство, управителния съвет и в правния отдел. "Там говорим за средномесечни бонуси около 5 000 лв. В АПИ, агенцията за инфраструктура коледни бонуси се раздават всеки месец", коментира Марков.

Данните на сините са получили лично от строителния министър Росен Плевнелиев в отговор на парламентарно питане. От СДС изнесоха и доклад на транспортното министерство, в което се констатират редица нарушения при стоежа на автомагистрала „Тракия". Сред нарушенията са системно нарушаване на закона, незаконно строителство, както и бездействие по променени проекти. Като най-фрапиращите нарушения сините откроиха строителството на три надлеза и три моста на общо 6 съоръжения на магистралата. Те са били построени преди да е получено разрешение за това.