Дефицитът в публичните сметки на Гърция през 2012 г. ще бъде намален до 5.4% от Брутния вътрешен продукт след 9% през 2011 г, гласят бюджетните прогнози на новото правителство, предадени от световните информационни агенции.

Новият премиер на Гърция Лукас Пападимос запази на поста финансов министър амбициозния Евангелос Венизелос. С новия си шеф, Венизелос е по-голям оптимист: прогнозите на правителството на Георгиос Папандреу от началото на октомври бяха за бюджетен дефицит от 6.8%.

В същото време обаче се предвижда рецесията в Гърция да се засили - идната година БВП на страната ще спадне с още 2.8%, докато прогнозите на кабинета Папандреу бяха за 2.5% икономическо понижение.

Правителството ще продължи политиката си на строги икономии, като съкращава публичните разходи. То разчита и на европейския спасителен план от 26 октомври, включващ опрощаване на публичния дълг на страната.

По думите на Венизелос, който представи проектобюджета в парламента, до края на 2011 г. от приватизация ще бъдат събрани 1.8 млрд. евро. Страната очаква приходи от приватизация в размер на 9.3 милиарда евро през 2012 г. В това число, 3.3 милиарда евро се очаква да дойдат още през първото тримесечие.

Вчера представителите на Тройката, които се опитват да помогнат на Атина да приведе в действие реформите си, съобщиха, че изискваните приходи от приватизация в Гърция за намаляване на дълга й няма да надхвърлят 1,3 милиарда евро през 2011 г.

Съставителите на бюджета отбелязват, че успехът ще зависи до голяма степен от развитието на международната и европейската икономика и от макроикономическото положение в Гърция.

Гърция няма да затяга коланите допълнително през 2012, ако реформите, които вече одобрихме, бъдат приложени, каза още финансовият министър Евангелос Венизелос.

"Няма да се наложи да приемаме нови мерки, които намалят доходите на гражданите, ако приложим тези, които вече бяха одобрени и са достатъчно тежки", обяви Венизелос.

Той освен това отбеляза, че представители на Тройката – ЕС, МВФ и ЕЦБ, днес и утре ще се срещат с премиера Лукас Пападимос и партийните лидери. Депутатите в гръцкия парламент ще гласуват бюджета на 7 декември.