1,4 млн. лв. е струвало снегопочистването на София на 21-ви и 22-ри декември. Това каза зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска, по време на заседанието на Столичния общински съвет за приемане на план-сметката за чистота за 2012 г. 151 440 273 е общата сума за дейностите по почистване, предвидена в план-сметката.

По време на дебатите, съветникът от Синята коалиция Вили Лилков предложи при авансово заплащане на пълния размер на такса смет до 31 март, хората да ползват 5 на сто отстъпка. Друга негова идея е собствениците на поземлени имоти в парковете и градините, които не ги ползват да се освобождават напълно от плащането на такса смет. От групата на БСП в Столичния общински съвет пък предложиха такса смет за домакинствата да намалее с 0,1 промила.

По отношение на предложението на Вили Лилков за авансовото плащане на таксата с 5 процента отстъпка, съветникът от ГЕРБ и зам.-председател на съвета Николай Стойнев коментира, че е важна възможността на хората, които могат да плащат на вноски, да го правят. Мнението на Стойнев за предложението таксата да бъде намалена от 1,6 на 1,5 промила, е: „Тези 3,4 млн., колкото и да изглеждат привлекателно за политиците решение – от чисто популистка гледна точка – това на практика е много ниска отстъпка за хората, които плащат. Това означава по 2 лв. на месец облекчения на семейния бюджет или около 7 стотинки на ден". В същото време според общинския съветник намаляването на таксата с 0,1 промил означава средствата за почистване на междублоковите пространства за бъдат орязани в общинската хазна.

По време на дебатите се повдигна и въпросът за това дали е справедлив методът за събиране на такса смет. По думите на Стойнев има един единствен справедлив начин за определяне на такса смет и той е според количеството отпадъци на домакинство. „Възникват въпросите кой и по какъв начин се облага, децата, домашните любимци, които също генерират отпадък, облагаме ли ги с такса смет", попита той и допълни, че няма надеждна система, която да регистрира ползвателите на определените имоти, а има и имоти, които се ползват сезонно.

Той припомни две дела, които по думите му са били шумно афиширани и решенията на съда и в двата случая са били, че таксата отговаря на разпорежданията на закона.

Стойнев добави, че с план сметката се запазват нивата на такса смет и се повишава кратността на миене на улиците. Той припомни, че парите от таксата се ползват освен за почистване и за изграждане на завода за отпадъците в София. В отговор Георги Кадиев от групата на БСП заяви, че предложението за намаляване на таксата не е популистко.

Той допълни, че дори и методиката за събиране на таксата да е законна, тя не е справедлива. Кадиев предложи още да бъдат пренасочени 1 млн. лв. допълнително за Столичния инспекторат за сметка на парите за зимно почистване.