Откупът за „Ейшън глори” е 5,8 млн долара, съобщава Ройтерс, позовавайки се на един от сомалийските пирати, който разкрил цената на свободата на кораба пред агенцията.
„Получихме 5,8 млн. долара и освободихме кораба”, казва той. Жител на сомалийския град Харакад, край който бе закотвен автомобиловозът, съобщава за платен откуп в размер на същата сума.

„Ейшън глори” е с 25-членен екипаж, който освен осемте българи включва двама румънци, 10 украинци и петима индийци. Корабът бе отвлечен на 1 януари тази година.
По информация на външно министерство корабът е бил освободен вчера. "Ейшън глори" най-вероятно още не е напуснал сомалийските териториални води.

Отвлеченият от сомалийски пирати британски танкер "Сейнт Джеймс Парк", на който имаше петима българи, беше освободен на 14 май. Последните преговори са продължили 36 часа. Корабът беше освободен след плащането на откуп, чиято стойност не е известна. На борда на танкера "Сейнт Джеймс Парк" имаше петима българи - четирима варненци и един моряк от Русе. В екипажа на кораба имаше още по двама румънци и украинци, по трима руснаци, турци и филипинци, шестима индийци и по един грузинец и поляк.

Британският танкер, превозващ близо 14 хиляди тона течни химикали за Тайланд, бе пленен на 28 декември миналата година. Оттогава той стоеше на котва близо до сомалийския град Харакад.

На 1 януари 2010 година сомалийските пирати превзеха и автомобиловозa „Ейшън Глори", в чийто екипаж има осем българи.

В Аденския залив беше похитен  и танкерът „Панега" с 15 българи борда. "Панега" е малък танкер с водоизместимост 5848 тона и екипаж от 15 българи. Той беше нападнат на 11 май на около 100 мили източно от йеменското пристанище Аден, докато плаваше към Пакистан, за да бъде нарязан за скрап. Корабът плавал под конвой от военни кораби на страни от Европейския съюз и САЩ.