С 30 стотинки по-скъпо ще струва на семейния бюджет годишният технически преглед на асансьора в жилищния блок. По-големи разходи за задължителните прегледи ще имат топлофикациите, инсталациите, работещи на природен газ, въжените линии.

Това ще се случи с промяна в тарифите, събирани от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която се готви да повиши тарифите на 91 дейности с 25% до 40%. Мотивите за това са, че таксите не са били актуализирани през последните 10 години. Българската телеграфна агенция съобщава, че с промяната ще отпаднат и 179 административни такси, които до сега са се плащали на служителите в агенцията.

При най-масовите дейности, при които се извършва съгласуване с държавната агенция, тарифите няма да се променят. Без промяна остават таксите за лицензиране, ремонт и сервиз на електронни таксиметрови апарати с фискална памет, както и за вписване в регистъра на лицата, лицензирани да извършват тази поддръжка. Няма да се променя таксата за регистриране на лицата, извършващи монтаж и ремонт на тахографи. Запазват се повечето такси за вземане и изпитване на проби от течни горива.