Две трети от българите определят положението в страната като непоносимо, съобщават за влошаване на финансовото си състояние през последните 12 месеца и заявяват, че са засегнати от кризата.

Това сочат данните от изследване на Институт Отворено общество за нагласите на населението към икономическата ситуация в България.

Мнозинството от българските граждани, обаче, очакват през следващата една година икономическата ситуация да се стабилизира.

България е с най-ниската производителност на труда в Европейския съюз, съобщиха от Отворено общество.

Социологическото проучване сочи, че общественото мнение в страната е поляризирано по отношение на антикризисните мерки на правителството. 30% от анкетираните не одобряват мерките, а според 25% от населението до този момент управляващите не са предприели никакви мерки за излизане от кризата.

С най-силна подкрепа се ползват идеите за намаляване на данъците и осигуровките, държавните служители сами да поемат своите здравни осигуровки, както и увеличаването на акцизите на алкохола и цигарите. Най-малка подкрепа срещат предложенията за намаляване на заплатите и пенсиите и за увеличаване на ДДС и на плоския данък.

Над 85% от анкетираните отговарят отрицателно на въпрос дали биха се съгласили доходите им да намалеят с 5%, за да се избегне задълбочаване на икономическата криза.

Според анкетираните, през последните 12 месеца най-голям напредък България е постигнала в сферата на вътрешния ред и сигурност. Най-наложително, обаче, според тях е реформите да се направят в сферите на икономическия растеж, пазара на труда и здравеопазването.