Работодатели и синдикати в в сектора металургия и производство на метални изделия подписаха браншови колективен трудов договор, съобщиха от Българската стопанска камара.

Договорът се сключва за периода 2013-2015 г. и обхваща конкретни параметри в колективните трудови отношения, заплащането, условията на труд, режима на работа, осигуряването и социалната политика.

Бизнесът и профсъюзите са се договорили за 7,5 % ръст на минималната работна заплата за сектора; 8.3% увеличение на допълнителното трудово възнаграждение за всеки отработен нощен час; 11.1% увеличение на горната граница в разходите на работодателите за безплатна храна и/или добавки към нея (до 5.00 лв. на ден); 100% увеличение на допълнителното подпомагане при пенсиониране, извън предвиденото в Кодекса на труда (1000 лв.); допълнително обезщетение при прекратяване на трудовите правоотношения, въвеждане на компесаторни механизми при достигане на инфлация над 8%, създаване на условия за развитие на компетенциите и мотивиране на работната сила, допълнителни мерки по осигуряване на безопасност и здраве при работа.

КТД посочва конкретни задължения, както на работодателите в бранша, така и на наетите работници и служители и техните професионални организации. Страните по споразумението се договарят да обменят информация и да си взаимодействат по всички въпроси, свързани с трудовите и осигурителните взаимоотношения, и създаването на подходящ инвестиционен климат за развитие на предприятията в сектора.