Правителството направи крачка по подписването на договора за "Южен поток", става ясно от съобщение на енергийното министерство. С разрешение на министър Делян Добрев ръководството на Българският енергиен холдинг ще получи правото да подпише окончателното инвестиционно решение за участие на страната в проекта.

 

Категорично се посочва, че това решение се обвързва с цената на природния газ, доставян от Русия до България.

 

Преди дни от Синята коалиция в парламента съобщиха, че по тяхна информация се водят тайни преговори с Русия за подписване на договора за "Южен поток". Според лидера на формацията Иван Костов страната ни е заплашена от санкции от Еврокомисията, ако вземе прибързано решение за участие в проекта, който е конкурентен на европейският "Набуко".

 

През лятото на тази година енергийният министър Делян Добрев съобщи, че договореното намаление на руския природен газ за България е обвързано със съгласието на страната за реализация на проекта. Русия е искала страната ни да инвестира 300 млн. лв. в изпълнението на проекта на българска територия.

 

Проектът за строителство на газопровода предвижда поставянето на тръба, която минава по дъното на Черно море, за да свърже доставчика с потребителите в Южна Европа. Южен поток е планиран да се състои от четири отделни тръби, всяка с капацитет 15.57 млрд. куб.м. газ годишно.

 

Първата тръба трябва да заработи по проект към 30 декември 2015 г., след това поетапно да се въвеждат и другите връзки по една годишно, докато пълният капацитет от 63 млрд. куб.м. бъде достигнат през 2018 г.

 

Стойността на строителството на морския участък на газопровода ориентировъчно възлиза на 15.5 млрд. евро.

 

Заради неясната позиция на България по проекта, Газпром заплаши, че ще заобиколи страната ни и ще прокара трасето през Турция.