Подвеждащо е да се сравняват цените на различните мебелни продукти на IKEA в отделните страни, това обясняват от компанията на фенстраницата си във Фейсбук в отговор на недоволството на хората от високите цени, с които се очаква фирмата да отвори врати в София. Ценовата политика на всяка компания, която управлява магазин на IKEA във всяка една европейска страна е различна при някои отделни продукти в сравнение с другите пазари, уточняват още от компанията.

Почитатели на IKEA във Фейсбук твърдят, че цените на мебелите, които предлага компанията у нас, са в пъти по-високи от тези в магазините й в съседните на нас страни като Гърция и Румъния. Борис Вардев пише за кухня, която северните ни съседи могат да си купят за 2280 лева, а в българския каталог струва 6295 лева. Макар да не липсват и позитивни мнения, от фирмата отговарят от страницата си във Фейсбук, че цените не са еднакви във всички страни.

Цената на въпросната кухня в България и Румъния, всъщност не била за една и съща кухня. Цената й у нас била по-висока заради компонентите, които има в повече от румънската.

Действително някои от нашите продукти са с по-висока цена в сравнение с други в някои европейски страни, но в същото време предлагаме и значителен брой продукти на много конкурентни цени, се казва в писмена позиция на управителя на магазина на компанията в столицата Тео Муратидис, изпратена до Дарик. От приложена таблица става ясно, че рамка за легло в IKEA България струва най-евтино в сравнение с други европейски страни – 240 лева, при цена от 362 лева в Румъния.

„По-малки или по-големи разлики в цените на дребно в различни страни са логични, тъй като всеки пазар има своите специфични и уникални характеристики, различна среда и продукти с по-голямо или по-малко търсене, което определя условията на доставка", посочва той.

Размерът на пазара, възможността за доставка на продуктите в по-големи количества, което определя и по-добри цени, разстоянията от основния доставчик до местните компании и разликата в ДДС са сред елементите, които имат сериозно влияние върху крайните цени, обяснява Муратидис.

„С пълното си уважение към българския потребител, IKEA България полага постоянни усилия и успява да предлага качествени продукти на цени, които са достъпни за всички", завършва той.