Американският президент Барак Обама заяви, че е ужасен от "поголовните убийства" на невъоръжени цивилни в Кот Д'Ивоар и добави, че е време Лоран Гбагбо, който остана на власт, въпреки че официално загуби президентските избори, да се оттегли, предаде Reuters.

 

Кот Д'Ивоар е най-големият износител на какао в света и насилието в страната заплашва доставките в глобален мащаб. Доскоро това беше единствената африканска държава, която се радваше на относителна стабилност и в която в продължение на десетилетия липсваха вътрешни конфликти.

 

"Опитите на бившия президент Гбагбо да се задържи на власт за сметка на собствената си страна представляват насилие срещу всеобщите права на неговия народ и демокрацията, която Кот Д'Ивоар заслужава", заяви Обама.


"Решително осъждам отвратителните жестокости срещу гражданите от страна на въоръжените сили на Кот Д'Ивоар и особено убийствата на цивилни участници в мирни шествия, много от които са жени, включително тези, които бяха застреляни, докато изразяваха подкрепа за законно избрания президент Аласан Уатара" заяви Обама в комюнике, цитирано от Франс прес.


Преди седмица силите на Гбагбо убиха седем участнички в митинг на жени в подкрепа на Уатара в бившата столица Абиджан. Хиляди жени се събраха вчера на нов митинг в Абиджан, в който поискаха оставката на Гбагбо. Според свидетели силите за сигурност са застреляли четирима души край мястото на митинга, че пети човек е бил пребит от въоръжени младежи.


"Всички въоръжени страни в Кот Д'Ивоар трябва да положат максимални усилия, за да защитят цивилните", заяви Обама и подчерта, че САЩ ще работят с международната общност за това извършителите на жестокости да бъдат подведени под лична отговорност за действията си. Той отново изтъкна, че Вашингтон смята Уатара за легитимния президент на Кот Д'Ивоар и призова Гбагбо да се оттегли. "Време е бившият президент Гбагбо да се
подчини на волята на народа и да осъществи мирно предаване на властта на президента Уатара", заяви Обама.


Президентските избори миналата година бяха спечелени от опозиционния кандидат Уатара, който беше признат от много държави за законния държавен глава на Кот Д'Ивоар. Гбагбо обаче отказа да се оттегли от президентския пост с аргумента, че резултатите от изборите са манипулирани. В продължаващите оттогава сблъсъци между привърженици на властта и на опозицията загинаха стотици хора./БТА/