09:24 часа

Похитителят от Сливен се предаде на полицията. Първият в България опит за банков обир с взети заложници приключи тази сутрин в 07.10 часа. 27-годишният Стефан Петров Стефанов излезе сам от сградата на банката, с маска на лицето и вдигнати ръце. Полицаите спазиха обещанието на премиера Бойко Борисов и се отнесоха към Стефан абсолютно спокойно.

На 23 март около 16.00 часа 27-годишният Стефан Петров нахлу в клон на „Инвестбанк" в центъра на Сливен, простреля охранителя Станчо Станев и взе другите шестима служители в банката за заложници. Похитителят не е искал откуп. Той пусна поетапно заложниците, като последната задържана бе освободена 18 часа след началото на заложническата криза.

Пред Дарик шефът на Института по психология на МВР Неделчо Стойчев съобщи, че единственото условие, което Стефан Петров Стефанов е поставил, за да излезе, е да не бъде убит. Не са давани храна и вода на похитителя.

Той допълни, че преговорите е завършил друг екип, който е бил изпратен снощи от София, тъй като Тодор Тодоров, благодарение на когото бяха освободени заложниците, е бил уморен от дългите разговори. Решението Стефан Петров е взел след продължили непрекъснати преговори с психолозите.


07:10 часа


Повече от едно денонощие след началото на този екшън в центъра на Сливен, похитителят още не се е предал на полицията. Стефан Петров продължава да е в сградата на банката, намира се в трезора, и заплашва да се самоубие.

Засега полицията няма да предприема действия по силовото му неутрализиране, обяви в Сливен главният секретар на МВР Калин Георгиев. Той уточни, че срещу Петров вече е образувано досъдебно производство.

Нощта в Сливен е преминала спокойно. Не се появи информация за хода на преговорите между полицаите и Стефан Петров, който в сряда похити клон на банка в центъра на града.

Първоначално 27-годишният мъж държеше общо осем души, шест от които жени, за заложници, като самия той не предполагаше за пристъствието на една от тях в сградата. Часове след похищението обаче Петров поетапно освободи всички. Пръв беше освободен раненият охранител на банковия клон - 42-годишният Станчо Станев.

Похитителят  е контактен и по думите на главния секретар на МВР Калин Георгиев с него се осъществяват разговори. По-рано - докато са водени преговорите с него за пускане на заложниците, той е поставял различни условия, като не е имало такова, свързано с пари, обясни главният секретар на МВР. Към момента Петров няма конкретни искания.

 

14:47 часа

Служителите на „Инвестбанк", които бяха взети за заложници на 23 март и освободени поетапно в рамките на над 18 часа, са в добро физическо състояние, но са в шок. Това каза за Дарик Диана Младенова, председател на Управителния съвет на банката и ръководител на кризисния щаб. Тя бе категорична, че на всички похитени служители ще бъдат осигурени нужните средства и време, за да се възстановят от шока.

Диана Младенова: „Служителите вече са при своите семейства. Успях да разговарям с някои от тях. Преживели са изключително голям шок. Психическото им състояние не е добро. В нормално здравословно състояние са. Похитителят се е държал добре с тях, без насилие, без агресия. Информацията, която имам, е, че мъжът е влязъл с оръжие в банката".

На въпрос как се избират охранителите на банковите офиси, тя каза, че има много по-специален подбор за тази длъжност в банката. Младенова обясни, че служителите са спазили всички правила за сигурност на банката при инцидента. Съдействали са адекватно, в резултат на което представителите на МВР са били на мястото в рамките на 45 секунди.

Младенова каза, че се знае каква е била сумата пари, която е била държана в банката към момента на нападението, като тя е била в рамките на изискванията, определени за касови наличности и значително под 1 млн. лв., каквито информации имаше.

Банката има още два офиса в град Сливен и днес те работят. Хората се приемат и се обслужват там, като е прехвърлена базата данни за клиентите на клона, в който се разигра заложническата драма. Клиентите на банката трябва да бъдат спокойни за своите вложения, категорична е Младенова.

14:35 часа

28-годишният похитител Стефан Петров, който държа близо 18 часа заложници в банка в Сливен, все още се намира в банката. Изведеният мъж от „Инвестбанк" е психологът Тошко Тодоров, научи Дарик от полицейски служителите. Барети са извели Тодоров, защото той е бил сменен от друг свой колега, който продължава да води преговори с похитителя.

28-годишният Стефан Петров е от Новозагорското село Кортен. От 2006 година е кръгъл сирак. Не е имал проблеми с поведението си, работи като охранител в Новозагорска частна фирма. По непотвърдена информация снощи не се е явил на работа.

12:58 часа

Стефан Петров, който държа като заложници близо 18 часа служители на един от сливенските офиси на Инвестбанк, не е изведен от банката. Според информацията, с която разполага Дарик той категорично отказва да излезе от офиса.

По-рано днес бе съобщено от Веселин Василев, говорителят на ОД на МВР - Сливен, че след приключване на операцията ще се състои пресконференция с главния секретар на МВР Калин Георгиев, началника на СОБТ и директора на ОД на МВР в Сливен Никола Геджев, който обеща пълна информация по случая.

12:00 часа

Неяснота около самоличността на похитителя има в момента, твърдят източни от МВР. Според полицаи, пожелали анонимност, сочения за похитител до момента – 27-годишният Христо Петров от Нова Загора, има еднакъв профил с друго лице - Стефан от същия град. Полицаите се опитват да разберат кой е похитителя от кадри от камерите в банката, но окончателно становище ще има едва след като нападателят бъде заловен.

По-рано през деня пред Дарик Бойко Борисов съобщи пред Дарик, че самоличността на похитителя е известна и това е именно Христо Петров от Нова Загора. Борисов уточни, че баретите вече са влезли в банката и там са открили още една жена, скрита в офис, за която похитителят не е знаел. Баретите са изнесли наличните пари, но според премиера похитителят е все още в банката.

11:30 часа

И последната задържана в банката в Сливен жена е освободена от похитителя. Сега психолози преговарят с него да се предаде сам. „Драмата в Сливен завърши, и последното момиче е пуснато”, отчете премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна на фона на бурни аплодисменти.

„Похитителят го е страх да се предаде да не го застрелят. Ако ме чува, дал съм изрични указания, предаде ли се, така както законът повелява, един шамар няма кой да му удари. Ако ме чува, да излезе, важното беше да освободи жените. Поели сме ангажимент в тази посока, дано бъде така добър да се предаде жив и здрав”, допълни министър-председателят.

Единствената останала като заложник беше Светла Атанасова. Близките й до последно нямаха информация за състоянието й, заяви по-рано брат й.

Преди това похитителят освободи поетапно други пет заложника. Преди часове се появиха информации, че похитителят вече се разкайвал за постъпката си и не поставя условия за пари. Според неофициални източници се очаква скорошното му извеждане  от клона.

09:30 часа

Само една жена заложник остана в банката, която беше похитена от въоръжен мъж вчера около 16.00 ч. Това съобщи в ефира на Дарик вътрешният министър Цветан Цветанов. Единствената останала е Светла Атанасова, съобщи нейният брат Иван Атанасов пред Агенция „Фокус”. Атанасов каза, че нямат информация за нейното състояние и за състоянието за другите изведени служители и добави, че очаква сестра му да бъде освободена.

„Продължават преговорите с похитителя, тази нощ бяха освободени четири жени от общо петте, които бяха взети за заложници, и в момента в банката с похитителя е останала само една жена”, заяви Цветанов. Според последните данни похитителят вече се разкайвал за постъпката си и не поставя условия за пари. Според неофициални източници се очаква скорошно извеждане на похитителя от клона.

Общо петима заложници е освободил нападателят, който се опита да обере банковия клон на „Инвестбанк” в Сливен от момента на нападението. Първата заложница бе освободена около 22.00 ч. снощи, малко след 4.00 сутринта на 24 март бяха освободени още две жени - главната счетоводителка Ивелина Иванова и Мими Величкова, която работи като касиер в банката. Около 7.00 ч. е била освободена още една служителка на банката - Ваня Димитрова, съобщи пред Дарик вътрешният министър Цветанов. Изведен е бил и вторият охранител на банката - Димитър Митков.

По думите на вътрешния министър освободените жени са в добро физическо състояние, но са изживели шок. „Похитителят се е държал добре и не е оказвал никакво насилие над тях”, съобщи още вътрешният министър. Той уточни още, че самоличността на похитителя е установена.

Районът остава отцепен от полицията. Полицаите вече направиха специално заграждение за журналистите, които следят безпрецедентния въоръжен грабеж със взимане на заложници, а директорът на сливенската полиция Никола Геджев обеща цялата информация за инцидента след приключване на случая. На мястото на инцидента има барети.

08:30 часа

Стабилно е състоянието на простреляния охранител, който бе опериран в МБАЛ „Д-р Иван Селимински" - Сливен. Пациентът е настанен в отделението по реанимация. В операцията са участвали всички хирурзи от областната болница и голяма част от анестезиолозите. Гръдната операция е извършена от началника на гръдна хирургия в областната болница на Стара Загора д-р Владо Чакъров.

Никой от освободените заложници не е постъпвал в лечебното заведение. От ръководството съобщиха, че са осигурени легла, в случай, че се наложи да бъдат настанени. Има готовност за извършване на прегледи и изследвания, както и консултация с психолози.

07:21 часа

В Сливен малко след 4.00 ч. тази сутрин бяха освободени още две от държаните като заложници служителки на клона на „Инвестбанк". Това са главната счетоводителка Ивелина Иванова и Мими Величкова, която работи като касиер в банката. Двете бяха откарани в областната болница на Сливен.

Въоръжен мъж държи часове наред заложници в банков клон на „Инвестбанк" в Сливен. През цялата нощ в района беше спокойно, като единственото движение бе, когато две коли преминаха покрай огражденията, където са журналистите. Противоречива информация се появи относно това дали в Сливен е пристигнал и премиерът Бойко Борисов. Според информация на Нова телевизия министър-председателят лично ръководи операцията по освобождаването на заложниците.

Противоречива остава и информацията за броя на похитените - шест или седем души. Сред заложниците остават касиерките Ваня Димитрова и Светлана Атанасова и единият охранител Димитър Митков. По-рано се предполагаше, че сред тях е и управителката на клона Веселка Цонева. Сред заложниците бе и експертът по кредитиране Радина Терзиева, но похитителят я освободи около 22.00 ч. снощи. Тя е в добро състояние. В замяна на свободата й въоръженият мъж получи цигари и безалкохолно. Другият охранител - 42-годишният Станчо Станев е в многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Иван Селимински", където претърпя операция. Той постъпи в лечебното заведение с прострелна рана в лявата раменна става. Състоянието му е тежко, поставен е на командно дишане.

Нападателят нахлу около 16.00 ч. в „Инвестбанк". Според очевидец още при влизането си в банката директно стрелял в охранителя - 42-годишният Станчо Станев. След това стрелял и в паник-бутона и по този начин сигнализирал на полицията. Нападателят сам се е съгласил раненият да бъде откаран в болница. Към 18.00 ч. са чути нови изстрели от банката.

На мястото пристигнаха полицейски коли и линейка, които направиха ограждание, чиито периметър обхвана голяма част от улиците в центъра на Сливен. Сградата на банката е неосветена. В „Инвестбанк" е сформиран кризисен щаб заради нападението, съобщи за Дарик шефът на надзорния съвет на банковата институция Петя Славова. „Полицаите полагат всички усилия, отцепен е целият район. Това не е обир, това е някаква лудост. Нашите служители са обучени как да действат в такива ситуации. Всички сме много притеснени", обясни тя.



Вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи за Дарик, че се водят преговори с нападателя. „Ситуацията е под контрол, като основната ни цел е да запазим живота и здравето на заложниците. Два пъти е разговаряно с нападателя чрез посредник. Той настоява да се оттеглят полицейските служители от района. По всяка вероятност ще се опита да събере парите, които са налични в банката и ще се опита да избяга с тях. Нападателят е наркозависим и е от Сливен. Искаме той да бъде успокоен и да не прибягва към действия, които да застрашат живота на заложниците", заяви вътрешният министър.

Според информации в медиите похитителят е на 32 години от Сливен. Той работел в охранителна фирма. Мъжът е сирак. Не е потвърдена първоначалната информация, че той е наркозависим.

Към „Инвестбанк" не са предявявани никакви конкретни искания от похитителя, заяви за Дарик Диана Младенова, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на банката. Тя отказа да коментира колко входа има банковият клон и къде се намира трезорът. Младенова бе категорична, че крупни суми, внесени от общината или областната управа, не се намират в банковия клон. „Не мога да ви кажа какви са причините за обира. Нямам информация дали има искания, конкретно към банката не са отправяни никакви". Вероятно няма клиенти в банковия клон на „Инвестабнк" в Сливен, съобщи още тя. Според Младенова денят е бил слаб, затова предполагат, че не е имало други хора, освен служителите на банката в момента на нападението.

Клонът на банката се намира в центъра на града. Сградата на областната управа се намира на 15-тина метра от нея. При първите изстрели областният управител на Сливен Марин Кавръков разпоредил всички служители да отидат по горните етажи на сградата, а охраната да се въоръжи. Няколко часа по-късно 26-те служителите бяха евакуирани със стълба от сградата. За евакуацията им помагаха пожарникари.



Ето какво каза пред Дарик по-рано през деня Марин Кавръков: „Много неприятна ситуация. Доживяхме и въоръжен грабеж в банка. Жалко е, че има и пострадал човек. Ние може би бяхме първите, които разбрахме, защото буквално ни делят 15 метра - тротоар и улица. Нашият вход е точно срещу техния. Чуха се изстрели. Малко след това изнесоха прострелян човек и веднага разпоредих на дежурните и офицерите, които са тук, и на охраната, да си приготвят оръжието и да затворят Областна администрация. Ако тръгне да бяга например, да не дойде тук, да пострадат и моите хора. Опасно е, защото на първия етаж работим с клиенти. Момичетата веднага ги прибрах на втория етаж, за да не бъдат в обсега на стрелбата. Близките на моите служители могат да бъдат спокойни, че са на безопасно място. Дай Боже, всичко да свърши по-бързо, да няма повече пострадали".

Роднини и близки на задържаните служителки в сливенската банка чакаха притеснени зад полицейските ограждения. През нощта обаче ситуацията извън огражданията се успокои. Гражданите, дошли да разберат на място какво се случва в банката, се разотидоха. Районът около банката остава отцепен от полиция.

Близък роднина на една от задържаните служителки, пожелал анонимност, заяви пред Дарик, че похитителят няма шанс. „Последно се чух с нея преди няколко дни. Аз сега не съм се чувал лично с нея. Просто няма как да се чуем. Изчакваме и нищо не можем да кажем конкретно. Никой нищо не ни казва, абсолютно нищо, чакаме и това е. Надяваме се. Смятам, че няма абсолютно никакви шансове този човек вътре. Отвсякъде е обграден, от София - спецчасти и т.н.", разказа той.

На мястото на инцидента бяха главният секретар на МВР Калин Георгиев, председателят на Общинския съвет Мария Григорова и кметът на Сливен Йордан Лечков, според когото в „Инвестбанк" се намират парите на Община Сливен. По думите му парите на общината са по инкасо и няма опасност за тях: „Има произведени изстрели. Водят се разговори. Да си свършат момчетата работата. Няма какво да се направи в тази ситуация. Иска пари човекът, така разбирам. Умолявам да не се всява по-голяма паника и професионалистите да си свършат работата".

Председателят на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Димитър Митев изрази съжаление от това, което се случва и се надява на щастлив край. „Потресен съм от това, което се случва и не мога да повярвам. Доколкото си спомням, това е първият случай в България на въоръжен грабеж на банка и то с вземане на наложници. Напълно осъзнавам в какво състояние се намират тези заложници, които са жени преди всичко. Още повече - познавам много добре и шефът на клона Веселка Цонева. Изключително неприятен случай. С ужас следим това, което става. Разбрахме, че положението на простреляния охранител е много тежко. Дай Боже, той да оживее и да няма жертви. Доколкото знам в момента има спуснати щори, тъмно е", обясни той.



Ръководителят на групата на БСП Мартин Славов намира причините за случилото се в социалния недоимък на българите. „Безработицата и социалното напрежение няма да доведат до нищо добро в нашата страна, трябват спешни мерки за икономическа стабилност, за повишаване на заетостта. Всичко останало води до ескалиране на напрежението, до такива ексцесии. Видях пристигането на полицията и изнасянето на ранения и всички тези грозни сцени на насилие, които не би трябвало да присъстват в нашето ежедневие. Хората са уплашени, изнервени, стресирани. Дано да няма пострадали хора, човешки жертви, всичко да мине благополучно, органите на реда да си свършат работата. Но смятам, че нашите управляващи трябва да си вземат много сериозна поука от тези зачестили ситуации и случки на обири, просто животът на българите е много труден и за съжаление някои хора прибягват и към такива крайни мерки", коментира Славов.

Всякакви коментари и разпространяване на непотвърдена информация по повод инцидента в банков клон в Сливен пречат на оперативните действия. Това се посочва в обръщение на МВР до журналистите, публикувано на сайта на ведомството. В него се посочва още, че внасянето на допълнително напрежение усложнява работата на професионалистите. От МВР призовават колегите да проявят разбиране, отговорност и търпение до приключването на случая.