Бедствено и критично е положението в половин България. Трети ден хиляди българи са без ток, вече е на привършване и хлябът, в много райони няма и вода. Обилните снеговалежи, въпреки предупрежденията за червен и оранжев код, отново изненадаха и създадоха проблеми.

Най-критично е положението в Южна България, където все още хиляди са без ток. В Рудозем, Мадан и в много от селата, освен ток, няма и хляб. Хората продължават да бедстват, нарушени са телекомуникациите, пътната инфраструктура, реките покачват нивата си, паднали са дървета на много места, които са затворили дори и главни пътища. В Южна България дори и автомобилите са затрупани от сняг, който достига 1 метър и 50 см.

В Смолян продължава да е тежка обстановката. Няма ток, поне още 2-3 дни ще има проблем с електрозахранването в бедстващите райони. Днес вече е осигурен достъпът на леки автомобили до всички общински центрове на територията на област Смолян. Движението на МПС да се осъществява задължително с вериги, призовават от Агенция "Пътна инфраструктура". Проходът "Предела" е отворен за движение за всички МПС. Пътят І-6 от Кюстендил до Гюешево също е отворен за движение за всички моторни превозни средства.

Министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков и директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов пътуват за град Гълъбово, Старозагорско. Очаква се подробности около ситуацията там да бъдат изнесени на брифинг днес около 12.30 часа. Следващите населени места, които двамата ръководители ще посетят са Кърджали и Смолян.

По-рано днес на извънредно заседание на Кризисния щаб, вътрешният министър в оставка Веселин Вучков съобщи, че остава бедственото положение в Смолян, Кърджали, Лъки, Велинград и Сърница. По решение на кризисния щаб на пожарната е разпоредено да се направи проверка има ли бедстващи хора в хижите и пътищата към тях дали са проходими, уточни Вучков. Към този момент няма застрашени граждани. Над 850 населени места продължават да са без електрозахранване, това е и най-сериозният проблем, подчерта Вучков.

В засегнатите области са изтеглени 7 линейки, 51 автобуса и автомобила, транспортирани са 7 граждани на хемодиализа, транспортирани са и 5 бременни жени. Засегнатите са областите Пазарджик, Смолян, Асеновград, Лъки и др., съобщи Вучков.

Той призова гражданите да преосмислят необходимостта от пътуване. Туристите да избягват лавиноопасни зони, скиорите и сноубордистите да не се спускат в неохраняеми и необработени зони и писти. Създадена е организация при необходимост с високо проходими машини да се достави храна, вода и лекарства в труднодостъпните населени места, допълни Вучков. Основен приоритет на МВР остава съдействието на Енергийния системен оператор и ЕРП-тата за отстраняване на авариите по далекопроводите, това е свръхприоритет, който вероятно няма да бъде решен бързо.

Главен комисар Николай Николов каза от своя страна, че днес ще се включат ВВС с хеликоптери да направят мониторинг на далекопроводите, за да локализират местата на авариите.

Днес ще продължи да вали сняг, но вече по-слаб, в Западна България ще вали дъжд и сняг.

Тунджа ще достигне по-късно днес червения праг на предупреждение при Елхово, предупредиха от Министерството на околната среда и водите. /БГНЕС/