Полската търговска камара се противопостави на решението на Европейския съюз за постигане на високи цели в борбата с климатичните промени, съобщава EuroActiv. Според заложените до 2050 година цели страните трябва да положат усилия за намаляване на емисиите парникови газове в атмосферата. За Полша поставените цели означават разходи от € 22.7 млрд. годишно след 2050 година, спад на Брутния вътрешен продукт с 10% до 2030 година и 400% ръст на цената на тока след 2020 година.

"Ефектът ще е катастрофален за икономиката и бюджета на страната", коментира Болеслав Янковски, който е говорител на Полската търговска камара и е участвал в екипа, изготвил енергийната стратегия на страната за 1991 - 1995 година. Янковски смята, че настоящите проблеми в Гърция, Португалия и Испания показват, че прилагането на едни и същи политики и механизми върху различните държави в Европейския съюз, генерира проблеми и рискове.

Зависимите от въглищните си електроцентрали страни от Източна Европа неколкократно се противопоставят на опитите за ратифициране на цел от 80 - 95% свиване на емисиите в Европейския съюз до 2050 година. Полша наложи вето на гласуването на това решение в Европейската комисия.

Тази позиция има и опоненти в самата Полша, които посочват, че стъпките по намаляване на въглеродната интензивност на икономиката ще доведат до разкриване на 350 хил. нови работни места в сферата на възобновяемите източници. Полската коалиция по климата пък е на мнение, че тази кампания против целите на Европейския съюз, е финансирана от двете водещи енергийни компании в страната TAURON и PGE, чиито интереси биха били накърнени, ако Европа наложи строги мерки върху полските въглищни централи. Така Полската търговска камара влиза в опасна игра, показвайки се открито враждебно настроена към опитите на Европейския съюз да проведе политика на борба с климатичните промени. Еколозите обръщат внимание, че Полша не бива да е толкова недипломатична пред толкова много донори, които са и ключови инвеститори в полската икономика.