Японски експерти посочиха, че ще бъдат необходими най-малко 30 години за безопасното извеждане от експлоатация на авариралата след земетресението и вълната цунами АЕЦ Фукушима, предаде AP, пише БТА.

Природните бедствия на 11 март в Япония доведоха до най-тежката ядрена авария след Чернобилската. Имаше спиране на електричеството и експлозии в японската централа, след които бе отчетено изпускане на радиоактивни вещества и десетки хиляди хора напуснаха района.

Официални представители посочват, че централата, която е на около 240 километра североизточно от Токио, сега е сравнително стабилна. Съвет от експерти, назначен от японската ядрена комисия, посочи, че вероятно ще трябват над 30 години за безопасното извеждане от експлоатация на централата.

Оценката е направена в проектодоклад, който трябва да бъде завършен до края на годината. Документът бе представен на сайта на експертна комисия в края наминалата седмица.

Експертите посочват, че са били необходими 10 години за отстраняването на ядреното гориво след аварията в АЕЦ Три майл айлънд в САЩ през 1979 година, а според тях процесът във Фукушима ще бъде по-сложен и по-продължителен. Те очакват също така той да бъде и скъп - над 1,5 трилиона йени (19 милиарда долара).