Федералният резерв на САЩ ще продължи да намалява лихвения процент, съобщават от офиса на централната банка на Америка. Причина за намерението е ситуацията на финансовите пазари, които продължават да са в тежко състояние въпреки рязкото понижение на цената на кредитите през последните две десетилетия.

Пред юристи секретарят на ФЕД Бен Бернанке вчера заяви, че централната банка е в готовност да реагира при всяко възможно стечение на обстоятелствата, подчертавайки значителния натиск, под който се намира в момента капиталовия пазар.

Президентът на ФЕД в Ню Йорк Тимоти Гейтнър пък допълни, че е наложително финансовата политика да се прилага с твърдост и убедителност.

Коментарите на признанието, с което Бернанке заговори за рецесия преди два дни, кръжат около становището, че властите са разтревожени за ефекта на продължителен икономически спад, който ще се получи с ограничаването на достъпа до кредити за домакинствата и бизнеса.

Петер Крецмер, старши икономист в Bank of America Corp.в Ню Йорк прогнозира пред агенция Блумбърг, че стъпката, с която ще бъде понижена лихвата през този месец, е половин процент.

Според търговци, вероятността това да се случи е едно към пет, до равнище от 1.75% , след срещата на ФЕД, насрочена за 29-30 април.