Неотдавнашното понижение на банковите лихви в САЩ е "своевременен" ход, като този процес трябва да поддържа растежа на икономиката при запазване на ниска инфлация. Това заяви официалният представител на Международния валутен фонд Масуд Ахмед.

Председателят на Федералния резерв /ФЕД/ Бен Бърнанке допусна, че процесът на понижаване на ставките може да продължи. През септември и октомври ФЕД на два пъти понижи основната лихва до 4.5%. Стойността на кредитните ресурси в САЩ е важна и за страните, които използват долара като резервна валута, като поевтиняването на тези ресурси води до понижаване на курса на долара. Масуд Ахмед заяви още, че за МВФ ней-вероятният сценарий за икономиката на САЩ включва определен период на растеж на по-ниско от възможното равнище.

Бърнанке от своя страна заяви, че усложняването на достъпа до кредити, влошаването на обстановката на жилищния пазар и растежът на цените на енергията могат в близките месеци да създадат насрещен вятър за потребителите. Според него потребителските разходи ще растат, а икономическият спад в страната ще може да бъде предотвратен. Според наблюдатели, пазарите ще възприемат тези думи преди всичко като сигнал, че ФЕД може отново да понижи лихвения процент на последното си заседание за тази година на 11 декември.