Глобите за чуждестранни физически и юридически лица, които притежават земеделски земи в България, ще се прилагат от 1 октомври, а не от 1 май, каквото е законодателството в момента.

Тази промяна, предложена от председателя на парламентарната комисия по земеделие Румен Христов (Реформаторски блок) бе приета в петък на първо и второ четене в пленарната зала, съобщава "Капитал".

В момента всички чужди физически и юридически лица, които не отговарят на изискванията за въведената преди година популистка поправка за петгодишна уседналост, дължат глоба от 100 лв. за всеки неправомерно притежаван декар и 300 лв. при повторно нарушение от 1 май. Междувременно обаче Брюксел започна проверка на ограниченията, които е възможно да противоречат на свободното движение на капитали и свободата на установяване в ЕС. Отсрочката за глобите сега ще даде време да се обмислят и въведат нови поправки, с които България евентуално да избегне санкции.

Вносителят Румен Христов заяви и че поправката се налага заради невъзможността големите компании да продадат притежаваните от тях ниви до 1 май, а освен това през октомври свършва настоящата и започва новата стопанска година, което ще позволи по-добро планиране на дейността.

Против промените се обявиха от ДПС, БСП и БДЦ. Депутатът от движението Венцислав Каймаканов обяви, че "текстовете не се харесват на 3-4 публични дружества, които са оказали натиск".

Светла Бъчварова от БСП пък обяви, че през периода, в който е нямало санкции, са се появили подставени лица, които са изкупували земи и после са продавали акции и дялове от фирми на потенциални нарушители, с което са оставили без възможност нотариусите да проверяват дали се спазва законът.

В петък трябваше да се гледа и поправка в заключителните разпоредби на Закона за пазарите на финансови инструменти, внесена от Реформаторския блок. С нея публичните дружества трябва да бъдат изключени от забраната за покупка на земя от чужденци. В момента на практика всяка компания, търгувана на фондовата борса, е потенциален нарушител, защото няма как да контролира дали чужда или офшорна компания купува акции от нея. До гласуване на текста обаче не се стигна.