В продължение на една година предаването ИконоМикс управлявахме свой виртуален инвестиционен портфейл, с който опитвахме да наглеждаме случващото се на международните пазари. Впускането в това приключение имаше и друга цел - да проверим има ли по-добро място за парите ни от банковия депозит?

Може би помните, но преди една година много икономисти казваха, че икономиката се възстановява, кризата отминава и  да затвориш парите си в банков депозит не е добра идея, особено при положение, че можеш да спечелиш много повече от средните 7% лихва, ако инвестираш същата сума пари на борсите.

Така екипът на предаването реши да вложи виртуални 20 хил. лв.  В различни неща – акции, суровини. Покупките бяха както от Европа, така и от Азия и Америка. Изборът правихме съвсем сами, но търсихме разбира се и мнението на специалисти - финансисти, които ни даваха кураж, че сме сглобили един съвсем приличен портфейл.  При това с активи, на които се предричаха големи успехи – златото например.

През всички тези месеци наблюдавахме как се движат нагоре-надолу цените на активите, които купихме първоначално. Гледахме да не се поддаваме на паниката, когато някои от тях губеха рязко от стойността си. Имахме и изкушения да пробваме да заменим едни активи с други, заради по-добрата доходност.

В крайна сметка за нас бе важен резултатът след една година. Искахме да видим кое от двете неща би било по-добро за парите ни - банковия депозит или инвестициите.

Когато правихме портфейла, бе актуален проблема как да се предпазим от инфлацията.   Повечето анализатори прогнозираха, че ще се стигне до по-висока инфлация, заради безпрецедентното печатане на пари в САЩ и повишаването на ДДС- ставките в някои европейски държави. Ако това се бе случило, печалбите от лихвата, която един депозит би донесъл, щяха да се стопят.

Отделно, преди една година цените на основните суровини  бяха сериозно нараснали. Причината за това бе повишено търсене от страна на Китай, Бразилия, Индия, Русия и то при положение, че  големите западни икономики още не се бяха раздвижили съвсем след рецесията.

Когато правихме портфейла знаехме и че моментът е много подходящ за инвестиране. Проблемите от кризата на 2008 година изглеждаха сякаш вече овладяни. Кой да предположи, че тепърва предстои да говорим за разпадане на Европейския съюз?

Така че когато трябваше да избираме в какво да инвестираме, решихме да заложим повече на суровините, защото намалелите запаси и очакванията за повишено търсене обещаваха ръст на цените.

Нека изброим и към какво точно се насочихме.  Купихме си мед. През 2010 година цената на този метал се бе качила с 30%. Очаквахме, че тази тенденция ще продължи и през 2011 година. Повечето анализатори обещаваха, че това ще се случи.

Година по -късно виждаме, че не стана точно така. Най-голямата печалба, която ни донесе медта в портфейла, бе  3.44% . На моменти този метал ни носеше и загуба от -5.74%. През месец  април продадохме медта на цена 57.82$, със загуба от 1.5%. Към този момент си даваме сметка, че сме постъпили правилно. Добре, че го направихме, защото само за няколко дена от 25 април до 11 май, цената на медта спадна с цели 9.98%, а сега щяхме да сме на загуба от повече от 16%.

Друга позиция от портфейла ни бяха хранителни стоки – царевица, пшеница, соя и захар. Много доводи имахме в полза на тази инвестиция – хората не биха могли да живеят без храни, броя на населението в развиващите се страни се увеличава. През миналата година дори се роди 7-милиардния жител на планетата.

Не на последно място, настъпихме към хранителните стоки защото преди това видяхме какви  аномалии в климата се разразиха, а това са все неща, които ни подсказваха, че да заложиш на храната, не може да е грешна инвестиция. Печалбата ни от нея , обаче достигна до малко над 6% през април, а после посоката беше само надолу, докато не стигнахме до сегашните близо 10% загуба.

Среброто и петрола бяха активи, с които си позволихме да поспекулираме, за да не сме съвсем пасивни в управлението. През месец март решихме да продадем петрола с печалба 8.23% (на 42.23), а среброто с близо цели 22% (35.25). После, през април, отново си купихме сребро на цена 36.86 и бързо стигнахме нова печалба от 7%. После обаче среброто започна рязко да поевтинява и крайния резултат от него ни е загуба от близо 15%.

Петрол също си купихме обратно през май, на цена 38.87 и по тази позиция приключваме на съвсем малка загуба от около 2%.

Златото се оказа и златния ни актив. От позицията на времето, ако вместо да правим разнообразен портфейл,  просто си бяхме купили злато, сега щяхме да спечелим цели 20% само от него, да не говорим за ефекта от поскъпването на долара. За наше съжаление, обаче, тогава бяхме решили да сме преди всичко предпазливи и да не слагаме всичките си яйца в една кошница, както се казва. А и златото малко ни плашеше, защото мнозина твърдяха, че златото е балон, търгува се на нереални цени и може всеки момент да се спука.

Така, след като инвестирахме в основни стоки и суровини, взехме решение да инвестираме остатъка от парите в основни капиталови пазари. И тук  обаче ударихме на камък. Така модерните развиващи се пазари преди една година – Китай и Русия - направо ни смазаха. По тези позиции стигнахме загуби от близо 40%. Причината е, че при сериозните проблеми пред Европа и нарасналия страх, инвеститорите предпочетоха да държат позициите си в по-безрсикови активи, макар, че в днешно време  е трудно да се каже кой е безрисков актив.   Така че имаше изтегляне на капитали от тези позиции.

Трагедията с цунамито в Япония през месец март много бързо потопи инвестицията ни на борсата в Токио и по тази позиция почти през цялото време поддържахме загуба от около 11-15%.
От Американските пазари през юни стигнахме печалби от около 4-5%, но за съжаление, те не се оказаха стабилни.

Може би най-тежкия момент за портфейла ни беше след края на лятото. Третото тримесечие на тази година се оказа най-лошото от пика на кризата в края на 2008 година досега. S&P 500 падна тогава с  цели 14.3%. Ако изключим последното тримесечие на 2008, S&P 500 не беше падал толкова от 9 години насам.

През август, в САЩ взеха решение да увеличат тавана на държавния дълг, което накара агенция S&P да намали кредитния им рейтинг. Нечувано! В учебниците по финанси пише, че американските държавни облигации са най-безрисков актив, то е нещо като правило в инвестициите и изведнъж, се оказа невярно. Резултатът, обаче, беше, че вместо да поевтинеят, американските държавни облигации поскъпнаха.
 
Горе - долу, малко след това започнаха и проблемите с еврозоната, които потопиха еврото спрямо долара. В нашия случай това беше добре дошло. Понеже  както виждате, бяхме инвестирали основно в активи, които се търгуват на пазарите в САЩ, нашия портфейл е почти изцяло обърнат в долари, така че благодарение на това, че той поскъпна към еврото, ние успяхме да ограничим загубите си до поносими нива.

И понеже правим равносметка, редно е да кажем, че през цялата една година, в която имаме портфейл, той така и не излезе на плюс- нито веднъж. Най-добрият ни резултат беше загуба от 1%, а най-лошият бе загуба от близо 13%. Причина за това, до голяма степен беше, че ние направихме силно разнообразен портфейл, с който да може да следим и основни суровини и пазари, но по този начин направихме портфейл, в който един активи, неутрализират резултатите от други.
В карай на сметка, обаче, предвид загубите, които търпяхме в по-голямата част от времето, резултатът от загуба  само от 500 лв. (2.45%) в крайна сметка за нас е доста добре.

Важно е да кажем, че не отчитаме транзакционните и борсови разходи. Тоест разходите за такси, комисиони и други подобни пера. Така че ако портфейлът ни беше истински, а не виртуален,  загубата в него щеше да е по-голяма от тези 500 лв. На хартия.

Отминалата 2011 г. се оказа силно волатилна, което за дребни и неопитни инвеститори, като нас, не бе никак добре. Тази година също няма изгледи да бъде добра за инвеститорите. В момента цените на облигациите се покачват, лихвите са ниски, суровините падат, доларът поскъпва – всичко това означава, че се очаква по-дълъг период на нисък растеж в световната икономика.

И за да върна нещата от самото начало, ако тези 20 хил. лв. , с които захранихме нашия виртуален портфейл, бяхме решили да вложим на депозит при средна лихва от 7%, сега щяхме да имаме печалба от лихви в размер на 1 400 лв. Вместо това ние сме на загуба с 500 лв. Изводът е, че времената не са добри за дребните инвеститори, на каквито се направихме ние.

При всички положения експериментът беше полезен не само за нас. В сайта DarikFinance.bg, където публикувахме отчет за портфейла всяка седмица, имаше читатели, които коментираха и следиха заедно с нас развоя на събитията през портфейла. 

И все пак, нашия неуспех не бива да обезкуражава хората, които гледат към капиталовите пазари и имат желание да инвестират. Както казва Уорът Бъфет, неуспехът на един е успех за някой друг, така че дерзайте!

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!