Португалският президент започва кризисни преговори. Те трябва да измъкнат страната от политическата криза, която предизвика спекулативна атака от дълговите пазари. Лисабон вече получи финансова помощ от ЕС в замяна на непосилни мерки за икономии. Ново повишаване на разходите за обслужване на дълга може да доведе страната до ръба на фалита.

 

На фона на слуховете от тази сутрин, че още двама министри са подали оставки, президентът Анибал Кавако Силва ще се срещне с лидера на опозиционна социалистическа партия по-късно днес.


Той планира да разговаря с премиера Педро Пасос Коелю в четвъртък, след което ще се срещне и с лидерите на останалите водещи политически сили.

 

Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия пък призова днес политическите лидери на Португалия да покажат "по-голямо чувство за отговорност".

 

Барозу каза, че гледа на събитията в родината му "с много сериозна загриженост" след оставката на министъра на външните работи снощи, и министъра на финансите в понеделник.

 

Първоначалната реакция на пазарите показва очевиден риск за финансов срив. Португалският държавен дълг е 124% от брутния вътрешен продукт на страната. А задлъжнялостта на частния сектор е още по-голяма.

 

Днес доходността на португалските държавни облигации с 10-годишен падеж се повишава с 22 базисни пункта, до 6.94% - най-високото ниво от края на миналата година насам.

 

По отношение на "предварителните признаци на икономическо възстановяване", за които днес спомена Барозу - най-новите данни за БВП показват, че икономиката на Португалия се е свила с 0.4% през първите три месеца на тази година и с 4% спрямо същия период на миналата година.

 

Политическата криза в Португалия беше предизвикана от оставката, в понеделник следобед, на министъра на финансите Витор Гаспар, които изглежда загуби вяра в програмата за строги икономии, за чието приемане съдейства.


Демонстранти излязоха по улиците на Лисабон снощи, за да покажат гнева си, носейки знамена и скандирайки искания за оставка на премиера Пасос Коелю.

 

Португалските медии съобщават, че министрите на земеделието и на социалната сигурност също са подали оставки.