Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ отчетоха неочакван спад през юни, за втори пореден месец.

От търговското министерство в Страната на неограничените възможности съобщиха, че през шестия месец от годината поръчките на дълготрайни стоки са намалели с 1 процент на месечна база. Спадът се ускорява, на фона на ревизираното за месец май намаление от 0.8 на сто /предварителните данни бяха за 0.6% спад през май/.

Анализатори прогнозираха увеличение от 1% на месечна база. Очакванията се базираха на 49-те заявки, които Boeing получи на авиоизложението във Фарнбъро този месец. За сравнение, през май компанията получи едва 5 поръчки за самолети.

От данните на американското търговско министерство става ясно, че поръчките на самолети за гражданската авиация са намалели с 25.6% на месечна база. Спадът в сектора значително се забавя, тъй като през май беше регистрирано намаление от 30.2 на сто.

Като цяло, негативно на поръчките на дълготрайни стоки в САЩ са се отразили и поръчките на компютри и друго електронно оборудване, които са отчели най-големия спад от октомври миналата година насам.

Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ са водещ индикатор за състоянието на производството. Именно то движи възстановяването на американската икономика, а оповестените данни събудиха опасенията, че процесът значително ще се забави. Reuters