Поскъпването на труда на китайските работници може да доведе до промяна на картината в глобалното производство, включително да доведе до създаване на 3 млн. нови работни места в САЩ до 2020 г. . Това е заключение на известната консултантска компания Boston Consulting Group, цитирана от Financial Times.

Анализаторите предвиждат, че ще се случи „завръщане у дома“, re-shoring на загубените през последните 10 години работни места в САЩ, изнесени към Китай. Това е част от глобална тенденция, обяснява BCG.

Тенденцията за завръщане на производството в САЩ в рамките на 10 години може да свие търговския дефицит на страната с останалия свят от сегашните 360 на 260 млн. евро, без да броим петрола. Ще се свие и търговския излишък на Китай със САЩ, който през 2010 г. е 273 милиарда.

Щом разходите за труд в Китай нарастват, конкурентоспособността на САЩ се подобрява – коментира китайски производител на ароматни свещи в САЩ. „Можем да инвестираме в нашата фабрика за свещи в Балтимор по същата цена, както да свършим работата в Китай“ - твърди тя.

Във фирмата на Мей Сю има 50 работни места и още 50 се очаква да се отворят през следващата година от направени инвестиции в САЩ. От САЩ компанията на госпожа Сю може да отговаря по-добре на промени в искания дизайн, да се предпази от транспортни забавяния и митническа бюрокрация.

Днес се очакват данните за работните места в САЩ през септември, които според консенсусната прогноза ще покажат ръст от само 60 хиляди, което ще задържи безработицата над 9%. Ако анализът на BCG действително е благонадежден, плановете на президента Барак Обама, който разчита именно на промишлеността, за да увеличи заетостта сред населението преди изборите през 2012 г., изглежда малко по-постижима.

Financial Times привежда като потвърждение коментар на мениджър по сигурност в щатска компания за потребителски стоки, която ще открие 100 работни места в САЩ, след като е оценила, че разходите за толкова в Китай ще са същите.

Но има и скептици, че „завръщането“ на работни места ще продължи да расте и ще помогне за справяне с безработицата. Китайското правителство не спира да търси начин да помогне на своята промишленост, твърди представител на лоби група.