Цената на петрола продължава да бъде изключително динамична, а движението се променя заради постъпващите информации от валутните пазари и спекулациите за икономическото състояние на икономиките на водещите икономики.

Тази сутрин петролът отвори с понижение спрямо нивата от петък вечер. На електронната борса в Ню-Йорк цената на лекия американски петрол бе $ 87.83 за барел, а петролът сорт „брент” се котираше за $ 88.06 за барел.

Понижението бе започнало още в петък вечер, когато нефтът за по-малко от половин час поевтиня с $ 1.5, до малко над $ 88.20 за барел. Понижение продължи и рано днес, а анализатори отдадоха на спекулациите, че евентуалното забавяне на икономическия растеж в Америка, може да намали потреблението на нефт. До късния следобед цената леко се повиши, но остана около $ 88.20 за барел.

Започналото поскъпване на еврото спрямо долара обаче, обърна тенденцията и „черното злато” започна да поскъпва. Към 18.00ч. българско време в САЩ петролът се търгува с близо $ 1 по-скъпо до $ 89.60, а в Европа „брент” се повиши до $ 89.24 за барел.

Големият печеливш днес е златото. Ценният метал поскъпна с близо $ 10 до $ 814.60, спрямо сутрешните нива от $ 804 за тройунция.