Изминалата година беше неблагоприятна за земеделските стопани в глобален мащаб и цената на почти всички хранителни продукти нарасна. По-високите цени се отразиха и на най-популярните видове сок - портокал и ябълка. Причината са лошите реколти на плодове в САЩ и Китай и нарастващото търсене в Азия.

Според скорошно проучване, проведено цените на плодовите сокове, постоянно се повишават.

През последните години, поскъпването на пресните и концентрирани сокове достига значителни размери. Според експертите през 2011 г., продажните цени на портокаловия сок може да се увеличат с 80%, а на ябълковия с 60%.

Резкият скок на цените е свързан и със сериозно покачване на цените на торовете в големите страни производителки на ябълки и портокали. Сушата в провинция Шендун в Китай, която е водещ производител на ябълки в света студената зима във Флорида в Съединените щати, която пък е водещ производител на портокали.

 

В Европа до 90% от суровината за сок се внася от чужбина. Основните страни-доставчици са Китай, Бразилия, Тайланд, Турция и Иран. Покачването на цените ще засегне силно страни като България, в които производството на плодови сокове е почти изцяло зависимо от вноса.