Посланикът на Япония у нас Цунехаро Такеда изрази оптимизъм по отношение на възможността страната ни да се справи с предизвикателствата на кризата. По време на първото си посещение в града дипломатът заяви, че ако погледнем на макроикономическите показатели на България в сравнение с други чужди страни, можем да кажем, че тя стои много стабилно в икономическата сфера. Той обаче отбеляза, че след като България вече е пълноправен член в ЕС и следователно е в рамките на пазара на европейския пазар, който също е повлиян по негативен начин от световната финансова икономическа криза, а при лошо развитие в него това неминуемо ще даде отражение и върху икономиката на България.

Посланик Такеда припомни, че същевременно България имаше досега голям външно-търговски дефицит, който в известна степен се компенсираше от по-големия обем на чуждите инвестиции в България. Той прогнозира, че във връзка с кризата вероятно обемът на чуждите инвестиции ще намалява и е възможно това да бъде драстично.

Аз не бих искал да ви изглеждам прекален оптимист и да давам някакви оптимистични прогнози, но ако българското правителство съумее, както досега да поддържа една стабилна макроикономика, мисля, че вие бихте могли добре да се справите и с предизвикателствата на кризата, посочи дипломатът. Според него кризата вероятно ще се отрази и на обема на японските инвестиции в България, тъй като няма да може скоро да се разчита на японските автомобилопроизводители или на производителите на автомобилни части, или в сферата на електрониката, или на други известни японски индустрии.

Посланик Такеда обаче отбеляза, че има една сфера в икономиката, която като че ли не е толкова засегната от глобалната криза и това е секторът на опазване на околната среда. Той уточни, че визира сектора на възобновяемите енергоизточници, който дава повод и за по-оптимистично говорене. Гостът наблегна на голямото бъдеще на т.нар. вятърни електроцентрали и на слънчевите електроцентрали. БГНЕС