За да запълнят стаите си, хотели на морето предлагат изгодни цени за закъснели с плановете за почивка туристи

 

автор: Василена Христова,
в. "КАПИТАЛ"

Сайтовете на туристическите агенции напоследък започнаха да заприличват малко на платформи за търгуване на фондовата борса, ако се гледат примигващите изгодни оферти. Изскачащите в последния момент предложения за евтина почивка са си изкушение, а ако се подвоумиш и не цъкнеш бързо, могат спокойно да изчезнат. Спокойно обаче - и други хотели предлагат намаления.

Докато през предни години беше изключително трудно да си намериш хубаво местенце на морето, освен ако не си го резервирал месеци по-рано, то в контекста на икономическата криза вече това почти не е проблем. Освен че места за почиване има прeдостатъчно, хотелите се състезават да предлагат по-изгодни и по-горещи оферти, за да запълнят стаите си. Така все по-често взе да се оказва, че не първият, а по-скоро последният печели чрез т.нар. last minute ("последният момент" от англ. език) резервации, които дават възможност дори на по-неорганизираните и спонтанните хора за почивка.

Попълване на дупки

"Броят на българските туристи е силно нараснал и това се дължи на еднаквите цени, които предлагаме на големите туроператори за организирани групи както и за единичните летуващи", разяснява Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Ако правите резервация за хотел при определени дати преди началото на лятото – т.е. в периода на т.нар. резервации, тогава обикновено бихте получили намаления от порядъка на 10-15% от обявената в офертата цена. През този сезон обаче се оказва проблемно за хотелите да си запълнят местата, за това обявяват промоции и last minute оферти.


"Най-големи промоции правят хотелите, които през предни години нереално са завишили цените си. Но тези хотели, които традиционно се ползват с добро име, са запълнили местата си и не правят допълнителни промоции", каза Ирина Найденова председател на контролния съвет на асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Въпреки това можете да попаднете на отстъпки 5-10% и в такива хотели, защото те при тях също има незаети места.

Last minute офертите са доста динамични, като хотелите обявяват свободни места при определени условия на намалена цена за точно определени дати, за да запълнят оставащите им стаи. "Тенденцията е да се предлагат оферти с all inclusive ("всичко включително" от англ. език - бел. ред.), но, разбира се, зависи от политиката на самия хотел", добавя Ирина Найденова. При резервациите за "в последния момент" е важно да имате предвид, че те се променят доста бързо и са за ограничен брой стаи. Затова ако видите нещо, което ви устройва, е хубаво максимално бързо да се възползвате, защото може някой да ви вземе мястото или самият хотел да промени условията.

Трикове и трикчета

Така например можете да разглеждате оферта в четиризвезден хотел в Слънчев бряг с ол инклузив за пет нощувки (6 дни) за 800 лв. След няколко дни може да се появи същата оферта, но по-евтина например 720 лв., но да изключва чадър и шезлонг до басейна и на плажа и да трябва сами да си плащате за тях. Ако имате предпочитания за определен хотел и чакате да пусне оферта за почивка в последния момент, това крие и своите рискове. "Задължително клиентите трябва да сравняват няколко оферти, преди да изберат, но и трябва да имат предвид, че дори и да са тип "в последния момент", не е много добре да се чака най-последният, защото те са фиксирани за определени дати, в които стаите са свободни, и така, ако искате да си направите почивката за две седмици, но местата са свободни само за седмица и половина, тогава ще изгубите няколко дни", поясняват от туристическа агенция "Ретур". Хубаво е три-четири дни по-рано да говорите с агента си и да направите резервацията, но, разбира се, ако нямате конкретни изисквания, освен например да е на морето, е възможно и от днес за утре.

"Намаленията в момента са следствие от факта, че легловата база надвишава многократно търсенето, така че по Черноморието в момента могат да се намерят значително изгодни оферти", допълва Ирина Найденова. В един тризвезден хотел например с ол инклузив на човек струва горе-долу 50 лв. на ден, като предишни сезони същите условия са стрували около 70-80 лв. При четиризвездните хотели цените са около 70 лв. на човек за ден, като предишни години тези оферти са вървели около 120-150 лв., а пък петзвездните в момента вървят около 115 лв. на човек, при предходни сезони с цени 170-180 лв. "Повече намаления за август не се очакват, а за септември няма обявени такива", добавя Ирина Найденова.

Освен това, ако искате наистина икономична почивка, трябва да сте нащрек за "горещите" предложения. Например през юли бяха обявени оферти да се летува в Албена за 10 лв. на легло със закуска в тризвезден хотел. Сега можете да си намерите в същите хотели други оферти, например 20 лв. на легло със закуска, като може и да си доплатите за обяд и вечеря съответно 17 и 20 лв. на човек. Но в случая става дума за стаи, които са без тераси, без климатик и т.н., основно стават само за нощуване за няколко дни.

С деца на море

Ако пътувате на почивка с деца, тогава хотелите предлагат специални режими за децата ви. Обикновено деца до 2-годишна възраст се настаняват и изхранват безплатно. Ако имате едно дете от 2- до 12-годишнж, обикновено може да бъде настанено с допълнително легло във вашата стая и отново за него почивката е безплатна, а ако имате две деца, за второто се плащат 50% от цената на редовно легло. Ако сте трима приятели например, можете да се настаните в двойна стая, като може да се поиска и допълнително легло за възрастен (същото е и за дете над 12-години), но се заплаща обикновено 80% от цената на редовно легло. Но винаги зависи от политиката на хотела дали ще се допусне това. Друг вариант е да си наемете апартамент в хотел или в апартхотел. Обикновено апартаментите са с две спални за общо четири души. Апартхотелите са комплекси, които са само от апартаменти и функционират като хотели.

Така, ако например сте само вие и партньорът ви, за една почивка от 6 нощувки в двойна стая в тризвезден хотел на плажа може да ви струва около 600 лв. общо с всичко включено – закуска, обяд, вечеря, шезлонг, кафе, сладолед и каквото друго предлага хотелът. А ако имате едно дете на 3 години и едно на 10, ще ви струва още 150 лв. за две допълнителни легла или общо 750 лв. и немалкото неудобство да спите заедно в една двойна стая. Междувременно за един апартамент в апартхотел например в един тризвезден комплекс в Слънчев бряг цената на вечер през високия сезон (юли-август) е около 130 лв. и почивката би ви струвала около 780 лв. без включена храна, затова ще имате и допълнителни разходи за ядене освен парите, които ще платите за нощувките.

Разбира се, ако сте планирали всичко от по-рано, със сигурност сте имали по-голям избор и е можело да се спрете на по-добър вариант. Ако обаче по една или друга причина ви се е наложило да чакате до последния момент или да планирате наново почивката си за друга дата, е хубаво да знаете, че все пак има алтернативи. При това изгодни, благодарение на... кризата.

На гости на съседите

Изгодни оферти за в последния момент можете да намерите и за чужбина, до близки страни с приятни плажове например Гърция и Турция. През специализираните за тези страни ту оператори можете да намерите оферти на изгодни цени. Така например според една last minute оферта за двойна стая в тризвезден хотел в Кемер, Турцияь шест нощувки с ол инклузив биха ви стрували около 219 евро на човек с включени самолетни билети, транспорт до хотела и застраховки, без самолетна такса, която е около 70 евро. Общо ще трябва да платите за двама около 1130 лв. Ако например имате и едно малко дете (2- до 7-годишна възраст), ще доплатите още около 61 евро, или около 120 лв.