От Кейп Канаверал днес успешно беше изстреляна американската космическа совалка "Индевър" с шестима астронавти на борда. Това е последният полет на космическия кораб преди да бъде "пенсиониран", съобщи AP.

Полетът на совалката ще продължи 16 дни, през които астронавтите ще излязат 4 пъти в открития космос, всеки път по над 6 часа. По време на излизанията астронавтите ще извършат профилактични дейности на външната повърхност на станцията и ще монтират на МКС ново оборудване.

Част от него е детектор на частици - Алфа магнитен спектрометър, който ще бъде инсталиран на МКС и ще изследва дълбините на Вселената в продължение на десет години. С него ще се търсят антиматерия и черна материя в космоса, феномени, които дълго време оставаха неуловими за учените.

Като анализира потоците космическите лъчи с висока точност, детекторът ще е в състояние да идентифицира отделни антиядра сред милиарди други частици.

Според настоящите теории около 95% от вселената се състои от антиматерия, чието изследване може да доведе до революционни открития. Цената на алфа магнитният спектрометър е 1.5 милиарда долара. Той ще бъде свален от совалката с роботизираната ръка, защото тежи 6.8 тона.

В построяването и тестването на Алфа магнитния спектрометър са участвали 600 физици от 16 държави.

Полетът е 25-и и последен за "Индевър" и предпоследен за сегашния флот от космически совалки.

"Индевър" лети вече 19 години. През този период тя е била в космоса 6729 часа, 39 минути и 44 секунди. Извършила е 4429 обиколки около Земята и е прелетяла 165 039 417 км. На борда й са работили общо 148 астронавти.