Лъжлива теза е, че са спрени парите на България по Оперативна програма "Транспорт". Това заяви в пленарна зала министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Много често съм се чудил за авторитета, който създаваме на нашата страна, може ли и отговорно ли е опозицията да разпространява слухове, които не отговарят на истината, попита министърът. Той отбеляза, че когато се говорят лъжи, за която и да е оперативна програма, това няма начин да не повлияе върху авторитета на България и да не повлияе на Европейската комисия да каже, че ще направи проверка.

Повод за изказването е писмото от миналата седмица на Европейската комисия, в което се казва, че се спират плащания към Фонд "Републиканска пътна инфраструктура". Петър Мутафчиев посочи, че писмото е за временно преустановяване на междинни плащания по проекти, финансирани със средства от Кохезионния фонд - магистрала "Люлин" и Техническа помощ за подготовката на пътни проекти. Това са два проекта по ИСПА, които не са към Оперативна програма "Транспорт", отбеляза министърът.

Министър Мутафчиев каза, че за да бъдат възстановени тези плащания фонд " Републиканска пътна инфраструктура" трябва да извърши три неща - да има по-нататъшни разследвания и ясни заключения за установяване на съществуването на конфликт на интереси, които гарантират, че тръжните процедури и процедурите по сключване на договори не водят до злоупотреба със средства по Кохезионния фонд. Трябва да се изготви нов и комплексен план за действие на фонда, който да поставя акцент върху всяка от констатираните слабости и да набележи коригиращите мерки и реалистичните графици за тяхното изпълнение. Трябва също да се представи актуална информация за установените във фонда системи за управление и контрол след завършване на процеса на преструктурирането му, заяви Мутафчиев.

Има притеснение за бързото излизане на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" от ситуацията, в която се намира и убеден съм, че в най-близко време, ще успеем да реализираме всички мерки, одита от ЕК да покаже добри резултати и да започнем финансирането на проектите, каза министърът. Той допълни, че след като се отговори на изискванията за фонда , ще започне подписването на договори по проекти по Оперативната програма. Решение за спиране на средства няма, категоричен е транспортният министър. По думите му цитираната сума от 1.6 млрд. евро по програмата не е за транспорт. От 1 януари има препоръка към българското правителство, докато не се отстранят пропуските, да не се подписват договори, посочи Мутафчиев.