Над 40 на сто от българите ще посрещнат Нова година с розови очила. 43% от хората у нас очакват по-добра 2013 г., още 7 на сто се надяват тя да е хубава като 2012 г. Това показват данните от проучване на НЦИОМ, проведено от 30 ноември до 6 декември.

Всеки пети българин очаква новата година да е по-лоша за страната от отминаващата, а всеки четвърти посочва, че тя ще бъде точно толкова лоша, колкото е и настоящата.

Очакванията към новата година в личен план са малко по-благоприятни от тези за страната като цяло. 44% от българите очакват да живеят по-добре през новата година, а 18% – по-зле.

Празник на дивана

76% от българите планират да посрещнат Новата година в къщи. 10% от участвалите в изследването все още не са решили къде ще бъдат в новогодишната вечер – това са предимно младежи на възраст до 29 години, учащи и столичани. В ресторант или клуб ще празнуват 5% от участвалите в изследването. По-често така ще постъпят хората, които живеят без лишения.

Общо 6% от интервюираните възнамеряват да пътуват за новогодишните празници – до друго населено място в страната, до зимен курорт или в чужбина. 1% от респондентите ще отидат на концерт или на площада. Също 1% от интервюираните твърдят, че ще работят на Нова година.

Сравнително без промяна, въпреки инфлацията, остават и предвидените за празнуване средства. Една трета от интервюираните (32%) са предвидили сума между 50 и 100 лв., 28% – между 20 и 50 лв. Близо една пета от хората ще отделят суми над 100 лв., а 15% – до 20 лв. 7% от участвалите в изследването посочват, че нямат възможност да отделят средства, за да празнуват.

Подаръци до 100 лева


Когато става въпрос за парите, заделени за подаръци на близките, 53% от българите твърдят, че ще се вместят в суми между 20 и 100 лв. 19% ще купят подаръци на стойност до 20 лв., а 11% – за повече от 100 лв. 17 % от интервюираните няма да отделят пари за подаръци.

Щедростта под въпрос

34% от участвалите в изследването твърдят, че са предвидили да дадат средства за благотворителност. По-често от останалите това възнамеряват да направят хора на възраст между 40 и 49 години, респонденти с висше образование, жители на областните градове и хора с доходи над 290 лв. на човек от домакинството.

44% не възнамеряват да правят парични или предметни дарения (предимно защото доходите им не го позволяват), а 22% все още не са решили дали да подкрепят някоя благотворителна кауза, или не.