Поръчките за предприятията в САЩ са паднали през юни повече от очакваното, което показва, че производството ще се охлади в следващите месеци, стана ясно минути след като Wall Street вече беше попаднал в хватката на лошите данни. Спадът в цифри – 1.2%, което е два пъти над  прогнозираното свиване с половин процент.

И още лоши новини – броят на сключените догови за продажба на съществуващи жилища през юни е спаднал неочаквано. Тези данни са в пълно противоречие с прогнозите на икономистите за скок с 4%.

Всичко това естествено държи под вода основните индекси като загубите им в момента са в рамките на под 1 процент.

Към края на сесиите водещите европейски индекси макар  и с малко са твърдо в червения спектър. До късния следобед германският DAX удържаше положението, крепен от положителни новини като тази, че износът на германски автомобили отново се е повишил през юли – с 6% на годишна база, макар че темпото на растеж е по-слабо спрямо предишните месеци. По-късно обаче цяла Европа потъна.

Към момента

DAX губи 0.29%

FTSE100 отчита  спад от 0.69%

CAC 40 изтрива 0.67%.

16:40 часа

След силния юли и първи работен ден за август, червеният цвят завладя Wall Street. Инвеститорското доверие пропадна на фона на по-лошите от очакваното корпоративни данни, дошли от компании като Procter&Gamble и Dow Chemical Co. 

Към негативните настроения принос имат и данните, оповестени по-рано, според които приходите на домакинствата и харченето от страна на потребителите през юли са се запазили на юнското си равнище.

Готовността на потребителите да харчат е ключово, за да се поддържа крехкото възстановяване на икономиката на САЩ.

DOW JONES губи към момента 0.17%

S&P 500 е надолу с 0.29%

NASDAQ отчита спад от  0.29%

За разлика от вчера, когато с основание царуваше оптимизъм сред далите своите прогнози за пазара отвъд океана в Борсометъра на Улица на парите, днес ситуацията е доста различна. Приблизително 50:50 е съотношението между тези, които смятат, че през цялото време водещите индекси ще се на червено и останалите, които мислят точно обратното.

10:25 часа

Със спад започна сесията в Европа, след като вчера индексите се повишиха с над 2%.


FTSE100
пада с 0.58% до 5 365 пункта. CAC40 е надолу с  0.25% до 3 742 пункта, а DAX губи 0.19% до 6 279 пункта.

 

08:00 часа българско време

Значителни ръстове записаха водещите индекси на Wall Street в първата сесия за месец август. Добрите икономически данни за щатската икономика, както и по-добрите от очакваното корпоративни резултати на две от трите най-големи европейски банки – HSBC и BNP Paribas, бяха в основата на ръста на индикаторите.

Подкрепа оказа и изказването на председателят на ФЕД Бен Бърнанке, че най-тежката част от финансовата криза за САЩ е отминала и че американската икономика нараства, което е подобрение след най-дълбоката рецесия от 30-те  години.

DOW JONES се покачи с 1.99% до 10 674 пункта. S&P 500 добави 2.20% до 1 125 пункта, а ръстът при NASDAQ бе с 1.80% до 2 295 пункта.

Оптимизмът взима превес и на пазарите в Азия. В Токио NIKKEI 225 напредна с 0.87% до 9 653 пункта, в Хонг Конг HANG SENG добави 0.50% до 21 520 пункта. Само в Шанхай CSI 300 се понижава с 0.63% до 2 898 пункта.

Стимул на пазара дават силните финансови резултати на европейските банки, както и данните за американската икономика, които се оказаха по-добри от очакваното.

Оптимистични са настроенията на играчите в Улица на парите за днешната сесия на основните европейски пазари. Над 57% от гласувалите в приложението Борсометър смятат, че основният британски индекс ще е на зелено през цялата сесия. Близо 57 на сто от гласувалите са оптимистично настроени за тренда на основния френски индекс. Повече от 50 процента от участниците в играта пък прогнозират зелен финал за основния германски индекс.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

** Борсометърът е част от виртуалната игра, наречена Улица на парите. Нейните правила се различават от правилата за търговия на Българска фондова борса.