Сдружението за правна помощ на потребители спечели и на втора инстанция делото срещу ЕВН Електроснабдяване ЕАД по повод общите условия в договорите.

Апелативният съд в Пловдив потвърди решението на предишната инстанция, което означава, че потребителите на дружеството вече не дължат такса включване при спиране на електрозахранването на абонатите.

Другата важна промяна е, че ЕВН няма право да прекъсва електроснабдяването на абонат, преди да го уведоми изрично за това.

В същото време EVN AG съди България за 576 милиона евро. От тях 511 милиона евро са за вреди, възникнали в резултат на нарушения от българската държава на договора с Австрия за защита и насърчаване на инвестициите, а 65 млн. евро са лихви.

Делото е заведено в Международния арбитраж за разрешаване на инвестиционни спорове във Вашингтон. Искът е внесен през март миналата година. Като защитник на страната ни по делото е наета адвокатската кантора White&Case, която защитава българските интереси и срещу иска за 1 млрд. евро, заведен от "Росатом" след спирането на проекта АЕЦ Белене.