Нека добавим още едно икономическо безпокойство към инфлацията и дефлацията: "екофлация" или увеличаващите се разходи за развиване на бизнес дейност в един свят с променящ се климат.

През следващите 5 до 10 години екофлацията може да засегне тежко потребителските стоки, сочи доклад на Института за световни ресурси и консултантската компания Ей Ти Кърни (A.T.Kearney).

Компаниите, произвеждащи бързооборотни стоки, включващи продукти от пшеница до шампоан, вероятно ще отчетат намаляване на печалбите си с 13 до 31 на сто до 2013 г. и с 19 до 47 на сто до 2018 година, ако не въведат трайни практики за борба с климатичните промени.

Глобалното затопляне сега се проявява като по-силни топлинни вълни, суши, горски пожари и може би по-сурови тропически бури, но все още не се е отразило на потребителските цени, твърди експертът Андрю Олиси след публикуването на доклада в началото на декември.

Цената за глобалното затопляне обаче се плаща от правителствата и обществото, казва Олиси в телефонно интервю. Това би могло да се промени, ако президентът Барак Обама и Конгресът на САЩ окажат натиск за създаване на система, която да определя цена за емисиите парникови газове, добавя Олиси.

Източник: БТА