Темпът на потребление в САЩ през септември е достигнал най-ниското си ниво от три месеца насам, като регистрирания ръст е от едва 0.2% срещу 0.5% през юли и август, предаде АП, като се позова данни от министерството на търговията.

За същия период реалните доходи на американците са спаднали с 0.1%, след като през август са се увеличили с 0.4%, което се дължи на удълженото действие на помощите при безработица.

Слабият растеж на разходите и доходите показва, че икономиката продължава да е нестабилна, а изправени пред висока безработица и бавен растеж на заетостта, потребителите не са склонни да правят разходи, коментира АП. Понижение на доходите е отчетено за първи път от юли 2009 г., когато те са спаднали с 0.3%.

Потребителските разходи са основен индикатор на икономическото състояние на САЩ, тъй като те формират 70 % от общата икономическа активност в страната.

Добрата новина дойде от промишления сектор на САЩ. По данни на Института по мениджмънт на доставките активността в сектора през октомври е нараснала с най-бързото темпо от май благодарение на скока на новите поръчки и производството. Според индекса на института динамиката в промишления сектор се е покачила до 56.9 пункта през октомври срещу 54.4 пункта през септември. Промишленият сектор бележи растеж за 15 пореден месец.

Промишлеността имаше главен принос за излизането от рецесията през миналата година, но през последните месеци растежът се забави, припомня АП.