Мексиканският остров Бермеха, който се вижда на старите карти на Мексиканския залив, не съществува реално, заключи изследване.

Загубата на острова с размер 80 кв.км не изглежда голяма, но изследването на Националняит автономен университет на Мексико /UNAM/ има по-големи последствия. Това означава намаляване на зоната в Залива, над която Мексико може да упражнява своя суверенитет, което намалява достъпа му до енергийни ресурси. Мултидисциплинарното изследване заключава, че така нареченият Исла Бермеха не съществува, нито може да се направи извод за положението му на координатите, съобщава UNAM. Изследването беше поискано от камарата на депутатите в мексиканския конгрес, за да се делимитира зоната от 200 морски мили, в която закона позволява икономическа активност.

През 2000 г., Мексико и САЩ подписаха договор за защита на нефтените запаси в залива, които лежат отвъд границата то 200 морски мили. Мораториумът върху изследването и експлоатацията им обаче изтича идната година. Без остров Бермеха, мексиканския суверенитет над залива се свива и намалява достъпа на страната до нефтени залежи. Въпросът за съществуването на острова стана противоречива тема в Мексико поради мнението, че той е потънал в резултат на глобалното затопляне. БГНЕС