Все повече фирми намират отговор кога ще свърши кризата, показват данните от изследване на Националния център за изследване на общественото мнение. Те бяха представени на кръгла маса на тема „Икономическата криза – законодателството в подкрепа на бизнеса” в Народното събрание. В срещата участваха председателят на парламента Цецка Цачева и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Пред участниците в дискусията Цветанов каза, че правителството подкрепя изграждането на мощности в Белене. По думите на вътрешния министър това ще осигури между 5 и 6000 работни места. На форума Цветанов отчете и сериозните проблеми на България – схемите за източване на ДДС, контрабанда и акцизи, корупцията и конвенционалната престъпност.

Цветанов коментира още, че в бъдеще ромите ще бъдат проблемът на България, защото се губи ефективната работна ръка и в някои населени места се нагнетява етническо напрежение. Трябва да гарантираме спокойствието на хората и бизнеса в страната, каза още вицепремиерът.

На форума стана ясно, че сред българите преобладават очакванията за подобряване на ситуацията в страната и скорошно излизане от кризата. Два пъти е намалял делът на мениджърите, които не намират отговор на въпроса кога ще свърши кризата, съобщи по време на форума Ивайло Христов от НЦИОМ. През октомври миналата година 58 процента от ръководителите на фирми у нас не са могли да прогнозират кога ще изплуват от кризата, докато през юни тази година процента се е стопил до 27 на сто. Половината от фирмите обаче не предвиждат да разширяват дейността си до края на 2010-а.