Фермерите, които назначават нови служители в стопанствата си, ще имат по-голям шанс да получат помощ за инвестиции от Брюксел. Това обясни зам.-шефката на земеделската комисия Цвета Караянчева от ГЕРБ. 

Мярката е по Програмата за развитие на селските райони, за която ще се кандидатства от началото на април. Колкото повече работни места осигурят земеделските производители, толкова повече точки при оценка на проектите си ще получат.

Подпомагането на проекти, осигуряващи допълнителна заетост в агросектора, е сред приоритетите за оценка на проектите по мярка 4.1 за инвестиции в земеделските стопанства. Така 5 точки ще получават проекти в стопанства, които осигуряват до 5 работни места, а 8 точки ще се дават за над 5 до 10 работни места. 

Максимумът от 10 точки ще се дава за над 10 работни места. Именно 10 точки е и предложеният минимален праг, за да може определено стопанство да получи финансиране. 

Сред новите условия е отпадането на възможността няколко по-малки стопанства да кандидатстват заедно. Причина за това е големият брой измами от фермери, които разделят изкуствено стопанството си, за да получат повече пари.