Трима от четирима европейци не са съгласни, че Европа е най-приобщаващият регион в света. По-малко от половината европейци (49%) вярват, че съществува висока степен на финансово включване в страната им. Това става ясно от ново проучване на MasterCard на възприятията за включване в Европа.

Цели 78% не са съгласни, че Европа е най-финансово приобщаващият регион в света. Сходно, за цифровото включване, само една четвърт от европейците (24%) смятат, че техният регион е най-цифрово приобщаващият регион в света. 

Резултатите от изследването показват, че финансовото и цифрово приобщаване се разглеждат като вървящи ръка за ръка, като анкетираните вярват, че двете са еднакво важни за обществото. Въпреки това, по-голямата част от европейците (83%) смятат, че мъжете имат по-висока степен на финансово и цифрово включване, отколкото жените.

Според 88% равните възможности за европейците по отношение на достъпа до финансови и цифрови продукти, независимо от пола, са от жизненоважно значение за отвореното и приобщаващо общество, но едва 66% са съгласни, че имат равен достъп.

Попитани как биха се чувствали, ако нямаха или не можеха да имат достъп до финансови или цифрови продукти, преобладаващата изразена емоция е разочарование.

„Финансовото, цифровото и половото включване са неразривно свързани. Вървейки ръка за ръка, тези елементи са от решаващо значение за свободния, справедлив и пълноценен живот и европейците са съгласни с това. Все пак, въпреки че е един от най-развитите региони в света, ясно е, че трябва да се направи още, за да се премахнат различията в приобщаването, тъй като Европейците считат, че значителен брой хора в обществото все още са изключени. В действителност съществува „паричен таван“, който действа като пречка за включването и възпрепятства пълния достъп на всички“, коментира Ан Кернс, президент „Международни пазари“ в компанията.

В цяла Европа средно 47% вярват, че достъпът до по-добро образование както за финансови, така и за цифрови продукти, би спомогнал за даването на тласък на приобщаването. Двама на всеки трима души (67%) смятат, че правителствата трябва да поемат отговорност за подобряване както на финансовото, така и на цифровото приобщаване.

Според нея Европейският парламент дава право на всеки гражданин на ЕС да има основна разплащателна сметка, а Световната банка и Г-20 са си поставили за цел постигане на финансов достъп на всички до 2020 г.

„Въпреки това, когато въпросът се разглежда в светлината на факта, че цели 29% от работещото население в Европа все още са финансово изключени, а цифровото и половото изключване продължават да са проблем, то подобряването на приобщаването в региона трябва да остане основен приоритет, ако искаме да постигнем наистина отворено и приобщаващо общество“, добавя Кернс.